Sedm výpůjček za den nenaplnilo očekávání. Karkulka v Plzni končí

Carsharing Karkulka. Foto: PMDPCarsharing Karkulka. Foto: PMDP

V Plzni zůstávají v provozu carsharingové služby Autonapůl a HoppyGo.

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) letos ukončí službu sdílených automobilů Karkulka. Carsharing nenaplnil podle dopravce očekávaný vývoj.

Konec služby k 31. 12. 2024 oznámily PMDP v tiskové zprávě. „Přestože si naše Karkulka své uživatele našla, dlouhodobě jsme neviděli očekávaný nárůst uživatelů a rozvoj služby, což je hlavním důvodem jejího ukončení. Tímto krokem uzavíráme jednu kapitolu v oblasti udržitelné mobility a nadále se budeme soustředit na další inovace v oblasti veřejné dopravy,“ řekl generální ředitel PMDP Jiří Ptáček. Uživatelům poděkoval za věrnost a spolupráci, o ukončení je informují e-mailem.

Carsharing Karkulka vznikl v roce 2018. Získal více než 1300 registrovaných uživatelů, kteří uskutečnili průměrně 2500 výpůjček ročně, což je přibližně 7 výpůjček denně. Celkově bylo v rámci služby najeto více než 800 000 kilometrů.

Průměrně jednou měsíčně docházelo k menšímu poškození vozů a od začátku provozu jsme museli řešit tři závažné havárie, které vedly k totální škodě na vozidle a následné nutnosti obměny,“ popisuje vedoucí střediska Doprava v klidu Tomáš Holubář.

V Plzni nadále funguje komerční carsharingová služba Autonapůl a také celorepubliková platforma HoppyGo, kde si lidé mohou sdílet vozidla mezi sebou. Sdílení auta je vhodné pro ty, kteří najezdí méně než 10 000 kilometrů ročně.

Tagy carsharing Karkulka Plzeň Plzeňské městské dopravní podniky PMDP
16 komentářů