Sedm škodovek mezi sedmi nejprodávanějšími auty. Registrace nových vozidel dál rostou, slábne dovoz ojetin

Škoda Octavia RS. Foto: Škoda AutoŠkoda Octavia RS. Foto: Škoda Auto

Podíl elektromobilů přesáhl 2,5 %.

Trh s novými osobními vozy v Česku pokračuje v růstu. Za duben se počet registrací nových osobních automobilů meziročně zvýšil o 25,25 % na 18 429 kusů. Za růstem stojí především nahromaděné objednávky z minulosti, u kterých došlo k dodávkám vozidel až nyní kvůli předchozímu nedostatku dílů. Vyplývá to z dat Svazu dovozců automobilů.

Restart dodávek přinesl velké posílení tržní pozice zejména u Škody Auto, která meziročně zaznamenala růst o 63 % a tržní podíl přesáhl 37 %. Podle dat je za růstem především obnovení dodávek modelu Octavia, dlouhodobě nejúspěšnějšího modelu Škody Auto.

Octavia vévodí i žebříčku nejprodávanějších aut podle modelů. Od ledna do dubna se registrovalo celkem 6896 vozidel. V dubnu Škoda obsadila prvních sedm pozic v tomto žebříčku. Z celé produktové řady se do první desítky nedostal jen Enyaq. Počet registrovaných elektromobilů a plug-in hybridů se letos zvýšil o více než 70 %, u bateriových vozidel je podíl na trhu aktuálně přes 2,5 %.

Vedle osobních automobilů letos (za duben i celoročně) meziročně vzrostly i registrace lehkých užitkových vozů, nákladních automobilů a motocyklů. Pouze autobusy zaznamenaly propad. Dovoz ojetých automobilů letos za první čtyři měsíce poklesl o 10,1 %.

Tagy registrace nových vozidel sda Svaz dovozců automobilů
110 komentářů