Sčítání dopravy vyjde stát výrazně levněji než čekal, ceny spadly o téměř 40 %

Sčítači dopravy v roce 2010. Foto: Edip.czSčítači dopravy v roce 2010. Foto: Edip.cz

Státem zřízená organizace Centrum dopravního výzkumu ve spolupráci se společnostmi Vars Brno a personální agenturou Manpower podala nejnižší nabídku na

Státem zřízená organizace Centrum dopravního výzkumu ve spolupráci se společnostmi Vars Brno a personální agenturou Manpower podala nejnižší nabídku na zajištění sčítání dopravy v příštím roce. Ředitelství silnic a dálnic by tak akce, která se koná jednou za pět let, měla vyjít až o 40 % levněji než plánovalo.

ŘSD dnes oznámilo, že nabídku podala celkem čtyři sdružení firem a organizací. Ceny se pohybují od 49 milionů korun až po 71 milionů korun. „Hodnotící komise nyní nabídky zhodnotí a doporučí uchazeče, se kterým by mělo ŘSD ČR uzavřít smlouvu,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Odhadovaná cena byla 80 milionů korun.

Poslední sčítání prováděla společnost Ipsos za 57 milionů korun, podílelo se na něm přes 3500 lidí. Sčítá se provoz na více než šesti tisících úsecích. Vítězná firma má ŘSD dodat data o tom, jak jsou jednotlivé úseky vytížené i jaké je například rozložení dopravy podle dnů či typu aut. Použije k tomu i data oci využít i data z více než tří stovek automatických sčítačů. „Sčítání se bude provádět na obvyklém rozsahu silniční sítě,“ dodal Studecký.

Sčítání dopravy probíhá jednou za pět let, jen poslední proběhlo s ročním zpožděním kvůli personálním změnám na ŘSD. Bývalý ministr dopravy Antonín Prachař chtěl tehdy využít pro sčítání nezaměstnané, z plánu ale sešlo.

Sčítání nepřikazuje ŘSD žádný zákon, požaduje ho ale v pětiletých cyklech ministerstvo dopravy. „Výstupy slouží primárně jako podklady pro rozhodovací a plánovací činnosti na svěřených komunikacích, řešení ochrany životního prostředí a pro zajištění požadavků evropských struktur. Dále jsou využívány pro projektovou a posudkovou činnost,“ dodal Studecký.

Nabídky na sčítání dopravy

Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. + VARS BRNO, a.s. + Manpower Group s.r.o. 49.059.670,-

PUDIS a.s. + ČVUT v Praze (Fakulta dopravní + MindBridge Consulting a.s. 51.580.000,-

IPSOS s.r.o. 53.420.000,-

STEM/MARK, a.s. + NMS MARKET RESEARCH, s.r.o. 70.949.000,-

Tagy Ředitelství silnic a dálnic sčítání dopravy
8 komentářů