SBB objednalo dalších 7 rychlovlaků Giruno pro expanzi do Německa

Vysokorychlostní jednotka Stadler Ginuno na trati u Zugersee. Foto: SBBVysokorychlostní jednotka Stadler Ginuno na trati u Zugersee. Foto: SBB

Počet vysokorychlostních jednotek Giruno se u SBB zvýší na 36.

Švýcarské spolkové dráhy objednaly sedm dalších vysokorychlostních jednotek Giruno (RABe 501 ). Důvodem je jejich nasazení na tratě v Německu od roku 2026.

Dohodu s výrobcem jednotek Stadler Rail oznámily dráhy v tiskové zprávě. Podle dopravce je důvodem skutečnost, že už před pandemií poptávka po cestování do Německa vytrvale rostla a lze očekávat více přímých spojů ze Švýcarska k severním sousedům. Zaplatí za ně 250 milionů franků, jedna jednotka tak vychází na zhruba 840 milionů korun. Jde o využití opce ze smlouvy z roku 2014.

SBB dosud do Německa posílají jednotky Astoro (pro trasu do Mnichova) a soupravy lokomotivy a osobních vozů kategorie EuroCity na trati přes Basilej až do Hamburku. Podle dopravce ale už vozy EC nesplňují požadavky na rychlé cestování, a proto je potřeba nahradit je novými jednotkami. Současně SBB očekávají, že spojů do Německa přibude.

Dosud mají SBB 28 jednotek Giruno, doprace je nasazuje na severojižním spojení z Basileje a Curychu Gotthardským úpatním tunelem do Lugana a dál do Itálie.

Jedenáctivozová jednotka je 202 metrů dlouhá a má 405 míst k sezení. Maximální rychlost je 250 kilometrů v hodině.

Tagy SBB Stadler Giruno Stadler Rail
14 komentářů