Rychlovlaky pod kanálem přežijí. Eurostar získal úvěr 250 milionů liber

Jednotka e320 společnosti Eurostar. Foto: EurostarJednotka e320 společnosti Eurostar. Foto: Eurostar

Dopravce přidá od konce května druhý pár spojů mezi Paříží a Londýnem.

Společnost Eurostar dosáhla důležité dohody se svými akcionáři a věřiteli. Provozovatel vlaků mezi pevninskou Evropou a Londýnem získal sdružené financování v hodnotě 250 milionů liber (7,39 miliardy korun), ktré má umožnit přežití firmy.

Dopravce oznámil dohodu v tiskové zprávě. Do firmy vloží další peníze jednak akcionáři, jednak získala firma ještě úvěr zajištěný vlastníky. Eurostar patří francouzským státním drahám SNCF, belgickým SNCB a kanadské bance Caisse de dépôt et placement du Québec. Ta podíl vlastní přes  svoji firmu Patina Rail.

Umožní nám to dál pokračovat v nabízení našich služeb a rozšířit počty spojů v porovnání se současným stavem,“ řekl Jacques Damas, šéf Eurostaru. Dopravce výrazně omezil provoz kvůli pandemii koronaviru a brexitu. Od konce května se má zvýšit počet spojů mezi Londýnem a Paříží na dva denně, od konce června na tři denně.

Podle vyjádření firmy by nové financování mělo uspíšit i dříve oznámenou fúzi s dalším provozovatelem rychlovlaků, společností Thalys.

Tagy Eurostar
9 komentářů