Rychlovlakům Eurostar hrozí krach, francouzská vláda slibuje pomoc

Jednotka e320 společnosti Eurostar. Foto: EurostarJednotka e320 společnosti Eurostar. Foto: Eurostar

Dopravce redukoval provoz na dva páry vlaků denně.

Restrikce v cestování přivedly do existenčních potíží provozovatele rychlovlaků mezi kontinentální Evropou a Velkou Británií. Důvodem je prudký propad počtu cestujících a tím pádem i příjmů.

Začíná se proto mluvit o možné záchraně dopravce ze státních peněz. Zatím ji plánuje francouzská vláda, ta ale požaduje pomoc i od britské.

Eurostar uvedl, že za poslední měsíce zaznamenal propad cestujících o 95 %. V prohlášení uvedl, že by rád získal státní pomoc s ohledem na skutečnost, že ji získaly i letecké společnosti.

Většinu v Eurostaru vlastní Francie přes státní dráhy SNCF (55 %), pět procent patří Belgii, zbytek penzijním fondům. Velká Británie prodala podíl ve firmě v roce 2015. Francouzský ministr dopravy Jean-Baptiste Djebbari uvedl, že pracují na záchranném mechanismu pro Eurostar.

Eurostar kvůli pandemii výrazně omezil provoz, aktuálně jezdí jednou denně z Paříže do Londýna a z Londýna do Bruselu. Djebbari uvedl, že Eurostar je strategickým spojením, a proto je potřeba ho udržet.

Akcionáři Eurostaru už do firmy napumpovali 200 milionů eur, šéf firmy Jacques Damas agentuře AFP na dotaz na budoucnost dopravce uvedl, že „je možná katastrofa“.

Tagy Eurostar
21 komentářů