Rychlostí na nové autobusy. Liberec chce použít pokuty z kritizovaného radaru na MHD

Radar v ulici Dubice v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czRadar v ulici Dubice v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Počet řidičů překračujících rychlost v ulici Dubice výrazně klesl.

Dva radary měřící rychlost v ulici Dubice vynesly Liberci za prvních pět měsíců provozu 14,6 milionu korun. Vybrané peníze použije radnice zřejmě na nákup autobusů pro městskou hromadnou dopravu (MHD). Novinářům to dnes řekl liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

„Ať každý, kdo zaplatí přestupek, přispěje na nový autobus. Nebude to na žádné výdaje, které bychom si někde vymýšleli nebo si za to něco nově nakupovali. Bylo by to do MHD, a tím dáváme i najevo, že preferujeme městskou hromadnou dopravu před individuální automobilovou dopravou,“ řekl primátor. Podle něj jde zatím o záměr. Výnos z pokut by bez problémů stačil na dva autobusy.

Radary má Liberec zatím právě jen v ulici Dubice, která vede od kruhového objezdu u průmyslové zóny Jih ve směru na Ještěd. Jde o rovný úsek v kopci, kde v minulosti podle nahodilých preventivních měření drtivá většina řidičů překračovala povolených 50 kilometrů v hodině. Měsíčně tudy projede zhruba 120 000 aut, povolenou rychlost nedodržovalo přes 100 000 řidičů. Po instalování radaru počet řidičů překračujících rychlost podle primátora výrazně poklesl. V dubnu jich bylo ještě zhruba 14 000, od května jejich počet klesl pod 5 000 a v srpnu jich bylo méně než 4 000. „Což je výborný výsledek ke zvýšení bezpečnosti provozu,“ dodal Zámečník. Radar podle něj odhalil od dubna od srpna 30 868 přestupků.

Radar, který „nemá tátu“. Měření v Liberci zabralo, počet přestupků prudce klesl

Radary v ulici Dubice měří okamžitou i úsekovou rychlost a umí zaznamenat překročení rychlosti i v případech, když se řidič přestupku dopustí až poté, co projede kolem radaru. Radnice zejména v dubnu kvůli radarům čelila velké kritice, hlavně na sociálních sítích.

Motoristům vadila nízká tolerance i to, že chybí cedule upozorňující na měřený úsek. Instalaci cedulí radnice přislíbila, stále tam ale nejsou. Nově se například objevuje v ulici lidová tvořivost v podobě nápisu Čeká Tě radar, který využívá reklamní plochu místního divadla.  „Ta záležitost je byrokraticky složitá, protože silnice je krajská. Osazení jakékoliv dopravní značky je v režimu opatření obecné povahy, o kterém rozhoduje policie a státní orgány. A tam je ta byrokratická složitost, prostě státní orgány to ještě neschválily, ale vše je na dobré cestě,“ řekl dnes novinářům náměstek primátora Jiří Šolc (ANO).

V příštím roce v Liberci zřejmě přibude další místo, kde bude radar, který umožní výběr pokut za rychlou jízdu. Město jím nahradí informativní ukazatel rychlosti v Hejnické ulici v Krásné Studánce, který skoro třetina řidičů ignoruje. Jde o bývalou silnici první třídy 13, která vede zastavěným územím a kde jsou na tříkilometrovém úseku v mírném klesání dlouhé rovné úseky. Měřicí radar poblíž restaurace U Medvěda chce mít radnice v provozu od jara.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec radary úsekové měření rychlosti
13 komentářů