Rychleji z Liberce na Moravu. Arriva navrhuje státu rychlíky Liberec – Kolín

Jednotky 845 a 628 společnosti Arriva vlaky v Turnově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotky 845 a 628 společnosti Arriva vlaky v Turnově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Arriva vysvětluje návrh růstem prodeje jízdenek v relaci mezi Kolínem a Libercem. Odpadly by dva přestupy.

Obyvatelé Libereckého kraje by při cestách vlakem na Moravu mohli využít rychlejšího spojení pouze s jedním přestupem. Společnost Arriva vlaky, která provozuje rychlíky z Liberce do Pardubic a z Rumburka do Kolína, začala řešit zavedení přímého spojení Liberec – Kolín. Stát myšlenku neodmítá, zvažuje ji ale až od roku 2027.

„K návrhům nás vedla data o prodejích jízdenek. Stoupl nám počet jízdenek v relaci Liberec – Kolín,“ vysvětlil generální ředitel Arrivy Daniel Adamka. Velký nárůst je způsoben především omezeními na koridoru, kdy například pro cestu do Brna už není výhodné využít z Liberce rychlík přes Pardubice. Z Liberce do Kolína dnes musí cestující dvakrát přestupovat: v Turnově a v Mladé Boleslavi.

Ministerstvo počítá s vlaky nejdříve od roku 2027

Arriva si už nechala zpracovat i návrhy jízdních řádů. Ty počítají s odjezdem v lichou hodinu 24. minutu z Liberce a příjezdem do Kolína v lichou hodinu 32. minutu. Z Kolína je návrh na odjezdy v sudé hodiny ve 26. minutě a příjezd do Liberce v sudou hodinu 35. minutu. Cestující z Liberce se tak na koridor dostane o téměř hodinu rychleji než při cestě do Pardubic.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Martina Brychty počítá ministerstvo s takovými výkony až od roku 2027. „V oznámení v Úředním věstníku EU je uvedeno, že v případě linek R21 a R22 je v průběhu plnění smlouvy předpokládáno rozšíření provozního konceptu, a to v případě dokončení modernizace dopravní infrastruktury v relaci Praha – Liberec, která by umožnila vedení linky R21 rovněž v relaci Praha – Mladá Boleslav – Česká Lípa a linky R22 i v relaci Kolín – Mladá Boleslav – Turnov – Liberec,“ uvedl Brychta. Zavedení linky podle něj bude záviset na stavu rozpočtu i infrastruktuře. „V tuto chvíli o novém provozním konceptu ještě rozhodnuto není,“ dodal.

Tagy Arriva vlaky Kolín - Liberec linky dálkové dopravy
308 komentářů