Rychleji a bezpečněji mezi Libercem a Novým Borem. Začalo stavební řízení na obchvat Lvové

Silnice I/13 veLvové. Foto: Google Street ViewSilnice I/13 veLvové. Foto: Google Street View

Trasa nové silnice je navržena jako třípruh.

Po více než dvaceti letech se přiblížily k závěrečné fázi přípravy obchvatu Lvové na silnici I/13. Nová přeložka přinese rychlejší a bezpečnější průjezd aut na vytížené silnici mezi Libercem, Novým Borem a Děčínem.

Krajský úřad Libereckého kraje zahájil tento týden řízení o stavebním povolení pro stavbu přeložky. Pokud půjde vše podle plánu, začne se stavět příští rok.

Stavba dlouhá 2,36 km začíná ve směru od Liberce za Rynolticemi u čerpací stanice. Eliminuje zatáčky za obcí a průjezd Lvovou, za kterou se napojí opět na silnici I/13. Trasa je navržena jako třípruh, dva jízdní pruhy jsou ve směru od České Lípy. Odhadované náklady jsou 658 milionů korun, ještě v srpnu 2022 byly 458 milionů korun.

Novou přeložkou se trasa silnice narovná, ubude také provoz přes Lvovou. „V prostoru obce se navíc pohybuje zvýšené množství pěších a cyklistů, což způsobuje vyšší nebezpečnost tohoto úseku. Navazující úseky silnice I/13 byly v minulosti upraveny, a při vjezdu do obce tak dochází k náhlé změně v uspořádání komunikace,“ vysvětluje ŘSD v informačním letáku stavby.

Délka přeložky silnice I/13 je navíc kratší než stávající trasa, čímž se zrychlí a zkrátí průjezd dotčeným úsekem silnice I/13. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

Trasa obchvatu Lvové. Foto: ŘSD
Tagy I/13 Lvová obchvat Lvové Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
18 komentářů