Rychlá reakce policistky a strojvedoucího zabránila srážce rychlíku s kamionem

Policistka Lucie Ďoubalová a strojvedoucí Rostislav Kučera. Foto: PČRPolicistka Lucie Ďoubalová a strojvedoucí Rostislav Kučera. Foto: PČR

Vlak zastavil patnáct metrů od kamionu.

Jen díky rychlé reakci policistky Lucie Ďoubalové a strojvedoucího rychlíku Českých drah Rostislava Kučery nedošlo letos v dubnu na trati 230 z Kolína do Havlíčkova Brodu mezi Čáslaví a Golčovým Jeníkovem ke srážce kamionu a rychlíku. Jejich čin ocenil náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch při slavnostním ceremoniálu.

K události došlo v pátek 21. dubna poté, co policie musela kvůli čelní srážce dvou osobních aut uzavřít silnici I/38 v obci Bratčice. Objízdná trasa vedle přes Hostovlice. Na kraji obce je železniční přejezd, na kterém uvízl z důvodu náhlé technické závady kamion s přívěsem. „V době, kdy jej jeho řidič přejížděl, přetrhla se vzduchová hadice spojující nákladní soupravu, čímž došlo k zablokování kol a kamion zůstal stát přímo na přejezdu,“ popsala policie v tiskové zprávě.

Lucie Ďoubalová v té chvíli prováděla odklon dopravy ze silnice I/38 společně se svojí kolegyní. Jedna z řidiček čekající v koloně na objízdné trase upozornila policistku na uvízlý kamion na železničním přejezdu. Policistka kontaktovala operační středisko, aby se informace dostala co nejrychleji Správě železnic. Když se se rozblikala světelná signalizace upozorňující na příjezd vlaku, běžela směrem k přijíždějícímu vlaku, aby strojvedoucího upozornila na překážku na přejezdu.

Díky rychlému a profesionálnímu jednání policistky Lucie se tak strojvedoucímu, panu Rostislavu Kučerovi podařilo vlakovou soupravu, v níž cestovalo několik stovek pasažérů, zabrzdit a zastavit 15 metrů od zaklíněného kamionu. Policistce a strojvedoucímu, panu Rostislavu Kučerovi, se tak podařilo zabránit hrozící tragédii – odvrátili možný střet vlaku s uvízlým kamionem a možným zraněním cestujících,“ popsala policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Tagy České dráhy nehody na přejezdech PČR Policie ČR
58 komentářů