Ryanair potichu zvýšil poplatky, zavazadla na palubu stojí až o dvě třetiny více

Ilustrační foto Ryanairu k problematice palubních zavazadel. Foto: RyanairIlustrační foto Ryanairu k problematice palubních zavazadel. Foto: Ryanair

Největší evropská nízkonákladová letecká společnost Ryanair zamíchala svým ceníkem za své dodatečné služby. Změny se týkají poplatků za přednostní nástup

Největší evropská nízkonákladová letecká společnost Ryanair zamíchala svým ceníkem za své dodatečné služby. Změny se týkají poplatků za přednostní nástup a přepravu zavazadel.

Předchozí ceník začal platit od listopadu, firma ho prezentovala jako krok k rychlejšímu nástupu do letadla a eliminaci zpoždění. Za přednostní odbavení od listopadu vybírala 6 eur bez ohledu na délku letu. Ceník ale dlouho nevydržel. Od začátku roku je na stránkách firmy nový ceník, který zvyšuje poplatky až o dvě třetiny.ná

Firma nijak změnu neoznámila a nevysvětlila, pouze změnila ceník na stránkách. Vyšší poplatky jsou patrné z rezervačního systému aerolinky, původní ceník platný od listopadu nahradil nový, který udává rozptyl cen od 6 do 10 eur.

Cestující s přednostním nástupem mají kromě dřívějšího vstupu do letadla možnost vzít si s sebou zdarma dvě palubní zavazadla, ostatní si mohou vzít pouze jedno miniaturní a větší si musejí nechat odbavit.

Podobně zdražilo i odbavení zavazadla. Zatímco dříve desetikilový kufr stál 8 až 10 eur podle letu, nově je to 10 až 12 eur. Není přitom jasné, podle jakého klíče Ryanair určuje trasy s vyšší či nižší cenou. Například na vybraných letech z Pardubic do Alicante stojí přednostní nástup 150 Kč ve směru z Pardubic, z Alicante do Pardubic ale už 200 Kč.

Ryanair letos na začátku roku pošesté získat titul nejhorší letecké společnosti na krátkou vzdálenost od spotřebitelského magazínu Which? Navzdory kritice ale firma dál roste a přibývají ji každoročně cestující.

Tagy Ryanair
25 komentářů