I po roce létají z Budějovic stále jen cestovky. Nikdo nás neoslovil, musí se ozvat, říká Ryanair

Terminál letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České BudějoviceTerminál letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České Budějovice

Dopravci o nás stojí, tvrdí šéf českobudějovického letiště. Největší evropskou aerolinku však vedení nikdy neoslovilo.

Rok od zahájení první charterové linky zůstávají českobudějovickému letišti stále jen lety do dovolenkových destinací pro cestovní kanceláře. Vedení letiště však podle slov svého šéfa Ivana Trhlíka velmi intenzivně jedná o zavedení pravidelných linek. Odkazuje přitom na zájem samotných dopravců.

„Tento proces má však svá nepsaná pravidla, a proto je časově náročný. Co je ale pro mnohé překvapující, je zájem samotných leteckých společností k nám létat. A to je pro nás obzvlášť potěšující. Jdeme krok za krokem s pečlivou přípravou, abychom nic nepodcenili,“ uvedl Trhlík.

Trhlík věří, že se dosavadní úsilí zúročí a již brzy bude letiště moci oznámit další novinky, mimo jiné i pravidelné linky.

S Budějovicemi Ryanair nejedná

Jisté však je, že například s největší evropskou aerolinkou Ryanair vedení českobudějovického letiště v kontaktu není. Potvrzuje to vyjádření její manažerky Alicje Wójcik-Gołębiowské pro deník Zdopravy.cz. Řekla, že se je letiště dosud ani nepokusilo oslovit.

„Jsme otevřeni jednání s jakýmkoli letištěm, ale České Budějovice nás nikdy nekontaktovaly,“ prohlásila Gołębiowská.

V síti Ryanairu přitom malých regionálních letišť s jinak minimálním letovým provozem figurují desítky, a tak by do ní mohly teoreticky zapadat i České Budějovice.

Ty však o nízkonákladovou aerolinku oproti jiným letištím zřejmě nestojí. Jak Wójcik-Gołębiowská dodala, Ryanair je v tomto směru extrémně zaneprázdněný. Denně jej údajně kontaktují s nabídkami stovky letišť.

„Pokud České Budějovice nemají zájem s námi mluvit, není naší odpovědností iniciovat kontakt. Pokud chtějí diskutovat o potenciálních trasách, musí se ozvat,“ uzavřela Gołębiowská.

Výhled letiště překonává očekávání

Českobudějovické letiště vlastní Jihočeský kraj. V minulých letech prošlo zhruba dvoumiliardovou modernizací, která mimo jiné zahrnula výstavbu nového terminálu pro cestující. Aktuálně však slouží výhradně charterovým letům s dovolenkáři cestovních kanceláří. Loni jej kraj navíc musel podpořit téměř 100 miliony korun.

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba již dříve předpověděl, že letiště letos odbaví možná až 80 000 cestujících. Loni jich bylo ve zkrácené sezóně 10 000.

„Výhled na další roky překonává veškerá očekávání a rozvoj letiště bude i nadále pokračovat,“ uvedl ředitel letiště Trhlík.

Ryanair létá na většinu letišť v okolí. Zmínit lze například Pardubice, Brno, Ostravu, Linec, Poprad, Košice, Katovice, Vratislav nebo Krakov. Loni dopravce odbavil přes 181 milionů cestujících a nabízel spojení do 186 destinací po celé Evropě.

Tagy České Budějovice FR JCL Jihočeské letiště České Budějovice Jihočeský kraj Letiště České Budějovice Ryanair
31 komentářů