Ryanair najal do vedení firmy exšéfa Eurocontrol a bývalou rakouskou ministryni

Boeing 737-800 Ryanairu ve Frankfurtu. Foto: sebestianhoyer / Flickr.comBoeing 737-800 Ryanairu ve Frankfurtu. Foto: sebestianhoyer / Flickr.com

Jde o první případ, kdy do představenstva Ryanairu míří někdo s politickou či vysokou úřednickou minulostí.

Nečekané posily oznámila společnost Ryanair Holdings, která zastřešuje podnikání letecké společnosti Ryanair a dalších dopravců. Do představenstva firmy nově od 1. dubna nastupují bývalá ministryně rakouské vlády Elisabeth Köstinger a někdejší šéf evropského řízení letového provozu Eurocontrol Eamonn Brennan.

V případě Ryanairu jde o nezvyklý krok, dosud v jeho nejvyšším vedení nepůsobil nikdo s politickou minulostí nebo z oblasti navigačních leteckých služeb.

Elisabeth Köstinger byla od roku 2009 do roku 2017 europoslankyní za Rakouskou lidovou stranu, následně se stala ministryní zemědělství, udržitelnosti a turismu ve vládách rakouských kancléřů Kurze, Schallenberga a Nehammera. Loni z politiky odešla a vedla společnost Mountain-View Data zabývající se problematikou ESG (Environmental Social Governance).

Ir Eamonn Brennan je v letectví podstatně známější postavou. Dlouho vedl irský úřad civilního letectví, posledních pět let byl šéfem evropského řízení letového provozu Eurocontrol. Pro Ryanair jde o zásadní téma, dlouhodobě požaduje reformy systému řízení provozu v Evropě především kvůli stávkujícím zaměstnancům v tomto oboru v různých zemích. Minulý týden kvůli tomu sepsal i petici.

Tagy Ryanair
2 komentáře