Ryanair chce bránit cestující letů zasažených francouzskými stávkami, peticí apeluje na evropské orgány

Boeing 737-800 společnosti Ryanair. Foto: RyanairBoeing 737-800 společnosti Ryanair. Foto: Ryanair

Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyenové nepodnikla podle Ryanairu žádné kroky na ochranu cestujících zasažených stávkami.

Nízkonákladová letecká společnost Ryanair žádá své cestující o podpis petice, ve které apeluje na evropské orgány, aby jí zajistily nenarušený provoz. Dopravce totiž opakovaně trápí hromadné rušení letů způsobené stávkami proti důchodové reformě ve Francii, kterých se účastní také tamní řídící letového provozu. Aerolinka cílí na milion podpisů, následně chce petici předložit Evropské komisi.

Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyenové nepodnikla podle Ryanairu žádné kroky na ochranu cestujících zasažených stávkami. Dopravce proto reaguje vytvořením petice „Ochrana cestujících – udržení otevřeného nebe EU“. V té žádá ve třech bodech o ochranu přeletů francouzského vzdušného prostoru během stávek řídících letového provozu pomocí zákonů o minimální službě, jako je tomu v Řecku, Itálii a Španělsku, umožnění řízení letů nad Francií řídícími z jiných evropských států, či nařízení, aby se francouzské odbory řídících zapojily do závazné arbitráže před vyhlášením stávek.

Vnitrostátní lety jsou francouzskými zákony chráněny, přelety tamním vzdušným prostorem, které v zemi nezačínají a nekončí, však ne. Ryanair považuje tuto situaci za nespravedlivou. Říká, že jen letos způsobily francouzské stávky zpoždění či zrušení letů milionu cestujícím.

 

Tagy FR francie Ryanair Stávka ve Francii
29 komentářů