Ryanair chce další 737 MAX, Boeingu dal nabídku na větší verzi pro 230 cestujících

Boeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: Boeing

Největší evropská aerolinka jedná s Boeingem o nákupu dalších letadel 737 MAX. Kvůli zpoždění dodávek verze MAX 200 chce ale

Největší evropská aerolinka jedná s Boeingem o nákupu dalších letadel 737 MAX. Kvůli zpoždění dodávek verze MAX 200 chce ale po Boeingu jako součást balíčku odškodnění slevu a dodávku většího typu letadel – MAX 10.

V rozhovoru s analytiky po prezentaci čtvrtletních výsledků to uvedl šéf skupiny Michael O‘ Leary.  Nový model MAX 10 by měl zvládnout přepravit až 230 cestujících.

„Abych byl upřímný, neočekávám, že nové vedení Boeingu je v pozici o této objednávce s námi jednat. Chápeme to, ale jde o naši nabídku a čekáme, že budeme v čele fronty na tato letadla,“ uvedl O‘ Leary podle agentury Reuters.  Podle něj očekává, že bude Boeing jednat nejdříve s největšími zákazníky. Mezi ně Ryanair dlouhodobě patří.

Ryanair je mistrem ve vyjednávání s Boeingem: jeho úspěchem je i obří nákup letadel 737-800 v roce 2002, kdy se letecká doprava vzpamatovávala z velkého úpadku po teroristických útocích v USA, i další objednávky v době ekonomické krize. Pro Boeing je každá objednávka na stále uzemněné letadlo klíčová pro obnovení důvěry mezi zákazníky.

Ryanair má objednáno celkem 210 letadel 737 MAX 200, v letošním letovém řádu jich měl mít už 55. Kvůli uzemnění očekává jejich zařazení do provozu nejdříve v druhé polovině roku.

„Kvůli zpoždění v dodávkách nových letadel 737 MAX 200 očekáváme splnění tohoto cíle nejméně o rok až dva později, tedy ve finančním roce 2025 nebo 2026,“ uvedl Ryanair v prezentaci výsledků za poslední čtvrtletí (Q3 v případě finančního roku Ryanairu). Ryanair očekává dodání letadel 737 MAX 200 až v září nebo říjnu letošního roku. Firma znovu vyjádřila, že jde o letadlo, ke kterému má plnou důvěru především díky vyšší kapacitě a nižší spotřebě. „Až ho budeme mít, změní náš byznys na příští dekádu,“ tvrdí Ryanair ve zprávě pro investory.

Ryanair v posledním čtvrtletí loňského kalendářního roku překvapil ziskovým hospodařením, poslední tři měsíce bývají přitom pro evropské dopravce s výjimkou vánoční špičky většinou ztrátové. Vydělal 88 milionů eur, rok před tím prodělal za stejné období 66 milionů eur. Počet cestujících stoupl o 6 %. Za celý loňský kalendářní rok se Ryanair stal největší leteckou skupinou v Evropě podle počtu cestujících.

Tagy Boeing 737 MAX 10 Ryanair
21 komentářů