ŘVC vypíše tendr na dokumentaci k jezu u Děčína znovu, upraví podmínky

Remorkér Beskydy v Děčíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRemorkér Beskydy v Děčíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Plavební stupeň má zajistit celoroční splavnost Labe u hranic, a to na úrovni ponoru alespoň 140 centimetrů.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) hodlá zhruba do měsíce znovu vypsat tendr na zpracování dokumentace EIA k plavebnímu stupni Děčín. Předchozí tendr byl neúspěšný. ŘVC jej muselo v březnu zrušit, neboť o zakázku na zpracování dokumentace neprojevil nikdo zájem.

Nyní se podle mluvčího ŘVC Jana Bukovského finalizuje zadání pro nový tendr. „Jednoznačně je cílem vybrat dodavatele dokumentace EIA, proto momentálně prověřujeme možnosti úpravy zadávací dokumentace, aby byla zakázka atraktivní pro české i zahraniční subjekty s příslušnými zkušenostmi,“ uvedl Bukovský.

Nepůjde o první posuzování vlivu jezu na okolí, proces EIA běžel i v letech 2005 až 2019, dokumentace byla po dlouhé řadě připomínek několikrát vrácena k přepracování a doplnění, až ministerstvo životního prostředí po několikaletém čekání na další aktualizaci proces ukončilo.

Ministerstvo dopravy (a ŘVC) usiluje o stavbu jezu s vodní elektrárnou a rybím přechodem na dlouhá léta. Plavební stupeň má zajistit celoroční splavnost Labe u hranic, a to na úrovni ponoru alespoň 140 centimetrů. Stejně tak se dlouhá léta hledají možnosti, jak zachránit některé vzácné druhy, v první řadě drobnokvět pobřežní z bahenních náplav.

Zatímco posudek národního parku České Švýcarsko z roku 2018 konstatoval, že žádná kompenzace není možná, což by fakticky stavbu znemožnilo, Ředitelství vodních cest je přesvědčeno o opaku a tvrdí, že drobnokvět se daří s úspěchem přenést jinam. Za pravdu mu dal výzkum Technologické agentury České republiky (TAČR), který potvrdil názor, že kompenzační opatření za ztrátu bahnité náplavy při výstavbě jsou proveditelná.

„Problematika kompenzací se řeší samostatně a jejich stanovení oficiálně následuje až po procesu EIA,“ doplnil Bukovský.

Úsek Labe pod Děčínem je posledním od soutoku s Vltavou, kde je plavba závislá pouze na přírodních podmínkách. Kvůli nedostatku vody tak často stojí.

„Plavební stupeň Děčín je podle našeho názoru realistickým, ekologicky obhajitelným projektem, jehož význam spočívá nejen v možnosti přemístit část nákladní dopravy na vodu, ale i ve významném zlepšení parametrů této dopravní cesty, po které tak budeme v budoucnu moci dopravovat do České republiky ropu, zkapalněný plyn, ale třeba i velké součástky, mimo jiné pro rozšiřování jaderných elektráren,“ řekl v létě 2022 ministr dopravy Martin Kupka.

Česká republika má od roku 2021 smlouvu s Německem, která má zaručit splavnost Labe i na německé straně. Česká poslanecká sněmovna ji schválila před několika týdny.

Tagy Plavební stupeň Děčín ŘVC vltavsko-labská vodní cesta
19 komentářů