ŘVC: Mezi Mělníkem a Kolínem by byly třeba tři přístavy, nejvhodnější je Lysá

Přístav Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřístav Hluboká nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Přístav vznikne na pravém břehu a vedle stání rekreačních plavidel bude zajišťovat i související služby, například odběr splaškových a nádních vod.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) nedávno odstartovalo přípravu nového rekreačního přístavu v Lysé nad Labem, když vypsalo soutěž na řešení přístavu. Deník Zdopravy.cz nyní k tématu přináší vysvětlení mluvčího ŘVC Jana Bukovského.

„U otázky, proč Lysá potřebuje přístav, je třeba uvést, že Lysá je zatím jedinou lokalitou na Labi nad Mělníkem, kde se nyní jeví jako reálné vybudovat nový přístav s bazénem, kde budou i dlouhodobá stání a servisní centrum, který pro rekreační plavbu na této vodní cestě zcela chybí. V jiných slibných místech se ukázalo, že vybudování přístavu není možné z důvodů ochrany přírody, absence veřejných přístupů, rozporů s územním plánem apod. Věříme, že přístav v Lysé nakonec nebude jediný a najde se i další lokalita, protože marketingová analýza rekreační plavby jako celek identifikovala potřebu přibližně tří rekreačních přístavů mezi Mělníkem a Kolínem,“ sdělil Bukovský.

Podle něj je příprava teprve na začátku, takže není jasné, kolika lodím přístav poskytne zázemí. „Také o termínu výstavby bychom pouze spekulovali, protože by bylo nutné absolvovat veškeré povolovací procesy, takže kratší horizont než pět let asi není realistický. Stejně tak náklady závisí na podobě řešení,“ doplnil Bukovský.

Přístav by měl vzniknout v Litoli, což je část Lysé nad Labem, a sloužit rekreačním plavidlům. Spolu s přístavem má vzniknout i stání pro velké osobní lodě. Přístav vznikne na pravém břehu a vedle stání rekreačních plavidel bude zajišťovat i související služby, například odběr splaškových a nádních vod, odběr odpadků, elektrické přípojky pro lodě, výdej pitné vody nebo čerpací stanici. Při povodních má mít ochrannou funkci.

ŘVC v tendru hledá zpracovatele „urbanisticko-dispozičně-technického řešení rekreačního přístavu v Lysé nad Labem“. Předpokládaná cena dokumentace je 950 000 korun, roli v tendru bude hrát i zkušenost řešitelského týmu. Vítěz má navrhnout alespoň tři varianty řešení. Jasno má být zhruba za rok.

Tagy přístav Lysá nad Labem rekreační plavba ŘVC
6 komentářů