Rušnou a nebezpečnou křižovatku na Liberec a Jablonec čeká úprava za 400 milionů

Letecký snímek křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ValbekLetecký snímek křižovatky Rádelský mlýn. Foto: Valbek

Řidiče na cestě z Turnova do Liberce a Jablonce nad Nisou čeká příští rok velké omezení. Ředitelství silnic a dálnic

Řidiče na cestě z Turnova do Liberce a Jablonce nad Nisou čeká příští rok velké omezení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se rozhodlo pro velkou úpravu křižovatky Rádelský mlýn za více než 400 milionů korun. Křížení silnic I/35 a I/65 má být po modernizaci bezpečnější než dosud.

ŘSD už zveřejnilo vizualizaci celé stavby, která má začít ještě letos. „V současné době zajišťujeme zpracování zadávací dokumentace pro otevřené výběrové řízení,“ řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Stavbu chce ŘSD zahájit ještě letos. Odhad stavebních nákladů je 408 milionů korun.

Plánek budoucí podoby křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ŘSD

Plánek budoucí podoby křižovatky Rádelský mlýn. Foto: ŘSD

Podle posledního sčítání dopravy v roce 2016 projede místem 45 tisíc aut denně. ŘSD vysvětluje nutnost úpravy tím, že je křižovatka nebezpečná.  Problematický je zejména malý poloměr oblouku pro řidiče odbočující na Jablonec ve směru od Liberce a atypické vedení větve pro jízdu od Jablonce nad Liberec. Ve směru z Liberce do Jablonce navíc ještě řada řidičů přehlédne stopku a nedá přednost autům jedoucím od Turnova.

Návrh počítá s tím, že ve směru z Liberce do Jablonce vznikne nová přeložka o délce 685 metrů, která povede nad silnicí I/35 a zvětší se tím poloměr směrového oblouku. Součástí přeložky jsou dva nové mosty souhrnné délky 13 metrů, součástí úprav křižovatky je výstavba zárubních a  opěrných zdí. Jeřmanický potok bude přeložen v délce 54 metrů, dalších 152 met bude nově zakryto. V případě směru z Jablonce na Liberec dojde k výstavbě nové větve, která nebude už nijak v kolizi s jinými směry.

Stavba má začít letos na podzim, zatím ale jen úpravami okolí. „Co se týče objízdných tras v rámci této výstavby, tak ty známy ještě nejsou. Po výběru zhotovitele bude svoláno jednání za účasti obcí, odborů dopravy a Policie ČR a koordinátora dopravy LK, na kterém vybraný zhotovitel seznámí veřejnost s plánem výstavby a dílčími uzavírkami. Omezení v roce 2019 týkající se přímo této stavby nebudou s největší pravděpodobností žádná,“ dodala Ledvinová.

 

Tagy I/35 I/65 Rádelský mlýn Ředitelství silnic a dálnic Top
15 komentářů