Ruský Transmašholding získal obří zakázku na nové vlaky do Indie

Souprava pro Vande Bharat Express. Foto: úřad indické vládySouprava pro Vande Bharat Express. Foto: úřad indické vlády

Ruský výrobce má ve sdružení s indickou státní firmou podíl tři čtvrtiny.

Ruský výrobce kolejových vozidel Transmašholding našel v době sankcí nové odbytiště. Ve společném podniku s indickou státní společností Rail Vikas Nigam dodá 120 nových šestnáctivozových souprav pro provoz vlaků pod názvem Vande Bharat Express. Kontrakt má hodnotu 1,8 miliardy dolarů.

Rusko-indické konsorcium porazilo v soutěži trvající zhruba rok čtyři další soupeře. Samotný se hlásil Alstom, ve sdružení s indickými výrobci pak ještě Stadler a Siemens a indické sdružení Titagarh Wagons a BHEL. Vítěze oznámily indické dráhy (Indian Railways) v tiskové zprávě. K podpisu smlouvy má dojít v červnu. Ruská strana má ve vítězném sdružení podíl 75 procent.

Nové vlaky budou na rychlost 160 km/h, vyrábět se budou v závodě indických drah ve městě Latura. První soupravy mají být dodány pro zkušební provoz na konci roku 2025, sériová výroba bude probíhat v letech 2026–30.

Součástí zakázky je i opce na dodávku dalších 80 souprav. Tuto možnost indické dráhy nabídly druhému v pořadí, sdružení Tiatagarh a BHEL.

Tagy Indian Railways Indické dráhy Indie Transmašholding
50 komentářů