Rusko odmítlo dát jinou trasu dvěma dopravcům, kteří se rozhodli vyhnout Bělorusku

Airbus A321 po přelakování do nového nátěru AustrianAirbus A321 po přelakování do nového nátěru Austrian

Rusko odmítlo novou trasu přidělit i včera Air France.

Rakouská společnost Austrian Airlines je po Air France další leteckou společností, která musela zrušit svůj let do Moskvy. Důvodem je odmítavý postoj Ruska k žádostem o jinou trasu způsobenou oblétáním Běloruska.

Šlo konkrétně o let 0601. Austrian Airlines uvedly, že po doporučení Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) zažádaly o jinou trasu letu přes ruský vzdušný prostor. Změna letových tras musí být oficiálně schválena. Ruské úřady nám tento souhlas nedaly,“ uvedla mluvčí společnosti Austrian Airlines pro agenturu APA.

Opakuje se tak situace ze včerejšího dne, kdy ze stejného důvodu zrušily Air France linku z Paříže do Moskvy. Ruské úřady dosud situaci jinak nekomentovaly. Zda jde o náhodný výběr dopravců nebo systémový přístup ruské strany, není dosud jasné. „ČSA mají na zítřek plánován let podle schválených tratí,“ řekla mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková.

Evropské aerolinky se začaly Bělorusku vyhýbat po nedělním únosu letadla Ryanairu. Přes Bělorusko tak aktuálně létají hlavně aerolinky z Ruska a také nákladní dopravci. Řada zemí současně oznámila, že běloruským letadlům zamezila používání jejich vzdušného prostoru. To znamená velké komplikace pro běloruského dopravce Belavia, který se do řady zemí nemůže už dostat.

 

Tagy Austrian Airlines Bělorusko FR4978 Rusko
93 komentářů