ŘSD zrušilo miliardovou zakázku na modernizaci D10. I kvůli chybějícím penězům

Opravená D10 u Benátek nad Jizerou. Foto: Metrostav InfrastructureOpravená D10 u Benátek nad Jizerou. Foto: Metrostav Infrastructure

ŘSD nepočítá s tím, že by zakázku znovu vypisovalo.

Ředitelství silnic a dálnic zrušilo zakázku na výstavbu telematických systémů na dálnici D10. Její odhadovaná cena byla 956 milionů korun. V rámci této akce mělo dojít k výměně svodidel ve středových pásech, stavbě informačních portálů nebo instalaci zařízení na vysokorychlostní vážení nákladních aut.

Soutěž se táhla od loňského podzimu. ŘSD v rozhodnutí o zrušení zakázky uvádí tři základní důvody zrušení: nedostupnost některého materiálu a velký nárůst cen, zejména v oblasti kabelů a elektroniky, nárůst cen stavebních prací i nejasný výhled peněz ze státního rozpočtu.

„Zadavatel má již nyní avizován nedostatek kabelových vodičů – elektro i optické, je avizován nedostatek materiálu a omezení výroby a nárůst cen surového železa, který v současnosti představuje nárůst oproti březnu 2022 o 68 %,“ uvádí ŘSD ve zprávě. Podle textu zprávy nejsou ani dodavatelé schopni garantovat cenu po dobu zadávacího řízení. „V neposlední řadě také došlo z důvodu vysoké připravenosti dalších akcí staveb dálnic a silnic I. třídy k potřebě dalšího navýšení rozpočtu SFDI na další roky, které však nejsou aktuálně ve státním rozpočtu alokovány pro tyto účely,“ uvedlo ŘSD.

Podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého se již zakázka znovu vypisovat nebude. “Výhledově předpokládáme vypsání několika dílčích zakázek,“ dodal Studecký.

D10 mezi Prahou a Turnovem dosud žádné telematické systémy nemá, chybí například i SOS hlásky. I jejich vybudování bylo součástí zakázky. Na trase měly vyrůst také informační portály, které by informovaly řidiče o situaci na dálnici. Součástí zakázky byly rovněž kamery a meteorologické stanice. Z velké části měla být zakázka financována z evropských dotací.

Tagy D10 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD telematické systémy
34 komentářů