dpp

ŘSD získalo stavební povolení k zacelení mezery v dálnici D3 u Tábora

Zúžená dálnice D3 u Tábora. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZúžená dálnice D3 u Tábora. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Práce začnou po nabytí právní moci povolení, potrvají 40 dnů.

U Tábora se schyluje k odstranění letité dálniční ostudy. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo stavební povolení pro dostavbu dálnice v pravém jízdním pásu včetně sjezdu do Tábora, kterou dlouhá léta blokovaly spory s majiteli přilehlé prodejny motocyklů.

ŘSD před nedávnem uzavřelo smlouvu se stavební firmou Porr, která proluku v dálnici zacelí. Smluvní cena je 11,8 milionu korun. „Práce zahájíme po nabytí právní moci stavebního povolení, doba realizace je 40 dnů,“ doplnil šéf ŘSD Radek Mátl na síti X.

Cesta k aktuálnímu stavebnímu povolení nebyla hladká, ŘSD muselo Dopravnímu a energetickému stavebnímu úřadu (DESÚ) dodat doplňující podklady. Proti povolení se lze do 15 dnů odvolat k ministerstvu dopravy.

Mezera v dálnici je v pásu směrem na České Budějovice už přes deset let, tedy od otevření tohoto dálničního úseku. Provoz je sveden do jednoho jízdního pásu. Důvodem byly spory s rodinou Bratránkových, která v místě provozovala prodejnu a servis motocyklů a čerpací stanici LPG a požadovala sjezd z dálnice. To ŘSD odmítalo.

Věc dlouhá léta řešily soudy včetně Nejvyššího správního soudu (NSS) a Ústavního soudu. Právě NSS rozhodl, že jedinou cestou je vyvlastnění; k tomu došlo začátkem letošního roku. Vyvlastnění už je pravomocné.

Na spor bylo podle ŘSD zaděláno už koncem 90. let, kdy stavební úřad v Táboře povolil stavbu motocentra jako trvalou, ačkoliv sjezd z dálnice (tehdy silnice I/3) byl jen dočasný. Majitelé motocentra bratři Bratránkové usilovali o zachování sjezdu z dálnice. Vyvlastnění dlouhodobě označovali za nezákonné.

Tagy D3 D3 u Tábora ŘSD
57 komentářů