ŘSD získalo další územní rozhodnutí pro třípruh od Písku na Budějovice

Silnice I/20 mezi Pískem a ČB dávno nesplňuje požadavky na bezpečnost. Pramen: ŘSD/dokumentace EIASilnice I/20 mezi Pískem a ČB dávno nesplňuje požadavky na bezpečnost. Pramen: ŘSD/dokumentace EIA

Zahájení stavby se neustále odkládá, aktuálně ŘSD uvádí realizaci v letech 2026 až 2028.

Léta slibované vylepšení frekventované silnice I/20 od Písku k Pištínu, který leží zhruba deset kilometrů severozápadně od Českých Budějovic, zdolalo další milník v přípravě. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo územní rozhodnutí pro úsek Nová Hospoda –⁠ Pištín (6,9 km).

Celá třicetikilometrová stavba je rozdělena na čtyři úseky. První územní rozhodnutí získalo ŘSD loni v březnu, týkalo se úseku Protivín –⁠ Vodňany (6,7 km). Nyní získali silničáři druhé potřebné územní rozhodnutí, chybějí tak ještě dvě: pro úseky Písek –⁠ Protivín (10,4 km) a Vodňany –⁠ Nová Hospoda (8,5 km)

Vylepšení bude spočívat především v rozšíření silnice na uspořádání 2+1. Zahájení stavby se ale neustále odkládá, aktuálně ŘSD uvádí realizaci v letech 2026 až 2028. Při zahájení procesu EIA v roce 2019 uvádělo ŘSD termíny 2022 až 2025.

Silnice podle silničářů dávno nesplňuje soudobé normy, nemá například žádný prostor za krajnicí a je na ní množství nepřehledných horizontů. Řada úseků je označena křiklavou cedulí se smrtkou, která má řidiče varovat.

Samostatně pak řeší ŘSD radikálnější modernizaci silnice od Pištína do Budějovic. Úsek se z větší části promění ve směrově rozdělený čtyřpruh, jeho součástí jsou i dva obchvaty. Stavba je připravena, má všechna potřebná povolení. Tendr na zhotovitele ale ŘSD odkládá kvůli nedostatku peněz. Očekává se nicméně, že rekordní rozpočet pro příští rok projekt rozmrazí.

 

Tagy I/20 I/20 Písek - Pištín ŘSD
40 komentářů