ŘSD zbourá a znovu postaví dálniční most u Dobříše

Zchátralý most na D4 u Staré Huti před demolicí. Pramen: ŘSDZchátralý most na D4 u Staré Huti před demolicí. Pramen: ŘSD

Demolice a výstavba bude probíhat po polovinách, jeden jízdní pás bude na dálnici uzavřen.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude na dálnici D4 u Dobříše od dubna provádět nezvyklou stavební akci. Zchátralý most přes přepad Huťského rybníka půjde k zemi a místo něj bude postaven nový. Práce potrvají dvě stavební sezony (celkem 360 dní) a provede je společnost Edikt, kterou ŘSD vybralo z 11 nabídek. Cena činí téměř 70 milionů korun.

Most byl postaven v roce 1986 a podle ŘSD je stav spodní stavby i nosné konstrukce na stupni VI, což znamená velmi špatný. Horší už je jen havarijní „sedmička“. Proto se ŘSD rozhodlo pro výměnu mostu.

„Zásadní závadou je zatékání do mostní konstrukce z důvodu nefunkčního izolačního systému mostovky a další závady jako například nefunkční mostní závěry, koroze ložisek či obnažené výztuže,“ uvedl mluvčí ŘSD Martin Buček.

Oproti současnému stavu dojde ke změně konstrukce z prefabrikované na konstrukci monolitickou. Změní se i rozpětí polí mostu. V současnosti je 18 + 18 + 18 metrů, nově bude 16 + 24 + 16 metrů.

Zchátralý most na D4 u Staré Huti před demolicí. Pramen: ŘSDZchátralý most na D4 u Staré Huti před demolicí. Pramen: ŘSDZchátralý most na D4 u Staré Huti. Pramen: ŘSDZchátralý most na D4 u Staré Huti. Pramen: ŘSD

Demolice a výstavba bude probíhat po polovinách, za sezonu zvládnou dělníci vždy jednu polovinu. Letos se začne s levou částí mostu (jízdní pás ve směru na Prahu). Pás bude uzavřen a provoz převeden do protisměru. Podrobnosti chce ŘSD zveřejnit před zahájením prací, tedy koncem března.

Tagy D4 ŘSD
19 komentářů