ŘSD žádá o stavební povolení pro D11 z Jaroměře do Trutnova, Dvůr Králové prodá pozemky

Vizualizace D11 u Hajnice v úseku Jaroměř - Trutnov. Foto: ŘSDVizualizace D11 u Hajnice v úseku Jaroměř - Trutnov. Foto: ŘSD

ŘSD již získalo stavební povolení pro první stavební objekty, práce mají začít příští rok.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vykoupí od Dvora Králové nad Labem pozemky nutné pro stavbu jednoho ze dvou zbývajících úseků dálnice D11. O prodeji rozhodli tento týden zastupitelé.

Jde o další posun v přípravě stavby, která po letech sporů s jedním z odpůrců získala loni v závěru roku pravomocné územní rozhodnutí. Pokud vše půjde podle plánu, ŘSD chce začít se stavbou příští rok.

„O vydání stavebního povolení jsme požádali loni v listopadu. Nyní se ještě upřesňují podklady, zejména okruh účastníků řízení. Věřím, že samotné řízení začne brzy,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Krajský úřad Královéhradeckého kraje již na konci května vydal několik povolení pro vedlejší stavební objekty.

Odpůrce D11 z Trutnova do Jaroměře neuspěl u soudu, územní rozhodnutí je pravomocné

 

Dvůr Králové podle transakce, o které informovalo město v tiskové zprávě, získá za pozemky 41,5 milionu korun. Cena prodávaných pozemků byla stanovena znaleckými posudky na téměř 5,2 milionu Kč včetně příslušné sazby DPH. „Tato cena však byla podle zákona o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury vynásobena koeficientem 8, takže celkově město Dvůr Králové nad Labem obdrží do svého rozpočtu téměř 41,5 milionu Kč,“ vysvětlil starosta Jan Jarolím.

Vznikne i přeložka krajské silnice

Město prodá většinou lesní pozemky, které jsou ve správě Lesů města Dvůr Králové nad Labem. „Tyto pozemky se nacházejí v katastrálních územích Zboží u Dvora Králové, Záboří u Dvora Králové, Kocbeře a Horní Žďár a budou v budoucnu dotčené stavbou. Přestože dálnice významně zasáhne do rázu krajiny, realizaci takto strategicky významné stavby samozřejmě podporujeme,“ dodal místostarosta Vítězslav Šturma. Město podle něj aktivně hledá pozemky, kterými by mohli doplnit stávající rozlohu lesů, na kterých městská firma hospodaří.

ŘSD již dokončilo projekt záchranného archeologického výzkumu, skončil doplňkový geotechnický průzkum. Do vlády by mělo zamířit i schválení investice do přeložky krajské silnice II/299 Zboží – Choustníkovo Hradiště. Ta musí vzniknout kvůli stavbě dálnice.

Přeložka silnice II/299 Zboží – Choustníkovo Hradiště. Foto: ŘSDD11, trasa úseku Jaroměř - Trutnov. Pramen: ŘSD

Podle informačního letáku ŘSD začne stavba s odhadovanými náklady téměř 12 miliard korun příští rok, hotovo by mělo být v roce 2028. V Jaroměři se napojí na stávající D11, v Trutnově na další budoucí úsek D11 až ke státní hranici s Polskem.

Město ještě jedná o tom, jak přesně bude na D11 napojeno. „Pokračují intenzivní jednání s vedením Královéhradeckého kraje, tedy s hejtmanem Martinem Červíčkem, a také s ministerstvem dopravy a vedením ŘSD nad konkrétní podobou budoucích připojení Dvora Králové nad Labem na tento plánovaný úsek dálnice D11,“ dodal starosta.

Tagy D11 D11 Jaroměř - Trutnov Dvůr Králové nad Labem Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
25 komentářů