ŘSD začalo v Plzni opravovat mosty na Rondelu, který má být zasypán

Pohled na Severní Předměstí s Rondelem. Autor: Norbert Aepli, Switzerland, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=799294Pohled na Severní Předměstí s Rondelem. Autor: Norbert Aepli, Switzerland, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=799294

Mosty určené k likvidaci je podle ŘSD třeba opravit, neboť zatékání by mohlo výrazně narušit nosnou konstrukci.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zahájilo opravu dvou mostů na mimoúrovňové křižovatce na Karlovarské třídě (I/27) v Plzni. Řidiči tak musejí na jednom z nejvytíženějších úseků ve městě počítat s dopravním omezením. Křižovatku známou v Plzni jako Rondel přitom čeká z iniciativy města kompletní přestavba, bude zasypána, změněna na úrovňovou a mosty zmizí. Podle ŘSD je ale jejich oprava nyní nezbytná.

„Dokud nebude změna podoby křižovatky provedena, musí být zajištěna stabilita mostních objektů. Vzhledem k jejich stávajícímu technickému stavu musejí projít opravou, která zajistí jejich bezpečnost,“ sdělil regionální mluvčí ŘSD Adam Koloušek. Do obou mostů podle něj dlouhodobě zatéká, což by mohlo narušit nosnou konstrukci. V rámci stavebních úprav bude také provedeno statické zajištění mostů.

Práce se neobejdou bez částečné uzavírky hlavní silnice, vždy by měl ale být podle ŘSD zachován provoz alespoň jedním pruhem v každém směru. „Tramvajový provoz by měl být stavební činností omezen pouze minimálně,“ doplnil Koloušek. Hotovo má být za dva měsíce.

Město Plzeň schválilo v roce 2020 půlmiliardovou přestavbu Rondelu, která má změnit křižovatku s „průtahovým charakterem komunikace“ na městskou třídu s plynulým provozem. O roku 2023 se tehdy mluvilo jako o nejčasnějším termínu zahájení stavby, která má trvat čtyři roky.

Nová komunikace má mít tři pruhy v obou směrech a tři světelné křižovatky. Kolem se doplní aleje, pásy pro cyklisty a plochy pro pohyb a pobyt pěších.

Tagy Karlovarská Plzeň Rondel
35 komentářů