ŘSD za 300 milionů přizpůsobí odpočívku u Jihlavy kamionům, míst pro osobní auta ubude

Odpočívka Pávov dostává nové osvětlení. Pramen: ŘSDOdpočívka Pávov dostává nové osvětlení. Pramen: ŘSD

Česká dálniční síť dlouhodobě vykazuje nedostatek parkovacích míst, a to především pro kamiony.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá velkou proměnu odpočívky Pávov u Jihlavy na D1 zhruba v půli cesty mezi Prahou a Brnem. Cílem je především zvýšit počet parkovacích stání pro nákladní vozy. Odhadovaná cena je 318 milionů, práce by měly proběhnout v letech 2025 až 2026.

Rozšíření odpočívek (na obou stranách dálnice) má proběhnout v rámci stávajícího záboru. „Přičemž se pracovalo se změnou dispozičního řešení s potřebou optimalizovat počet parkovacích míst pro jednotlivé kategorie, jak ve vztahu k potřebám celé D1, tak ve vztahu k danému místu,“ uvedl mluvčí ŘSD Martin Buček.

ŘSD aktuálně připravuje dokumentaci EIA pro takzvané zjišťovací řízení, provádí i geotechnický průzkum a zajišťuje podklady pro zpracování společné dokumentace pro územní a stavební řízení. Na odpočívce nyní probíhá i výměna osvětlení.

Česká dálniční síť dlouhodobě vykazuje nedostatek parkovacích míst, především pro kamiony. Na dálnicích je dnes 132 odpočívek, které nabízejí zhruba 2 700 parkovacích míst pro nákladní vozy. Dalších téměř 1 600 stání podle údajů ŘSD chybí.

Kapacita odpočívky Pávov

V části odpočívky ve směru na Brno:

parkovací místa osobní nákladní BUS karavany
Současný stav 65 15 8 0
Plánovaný stav 66 59 5 5

V části odpočívky směr Praha:

parkovací místa osobní nákladní BUS karavany
Současný stav 106 13 4 0
Plánovaný stav 52 35 4 2

Pramen: ŘSD

Tagy D1 odpočívka Pávov odpočívka pro kamiony ŘSD
17 komentářů