ŘSD vypsalo tendry na poslední dvě části jihočeské D3, celkem za 7,5 miliardy

Stavba dálnice D3, obchvat Českých Budějovic (únor 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStavba dálnice D3, obchvat Českých Budějovic (únor 2023). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

ŘSD předpokládá, že dálnice bude na hranicích v roce 2026. Tím bude jihočeská část dálnice hotová.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo v těchto dnech tendry na poslední dva úseky jihočeské části dálnice D3, které přivedou dálnici k hranici s Rakouskem. Konkrétně jde o úseky Kaplice nádraží – Nažidla a Nažidla – státní hranice (celkem 12 + 4 kilometry). Oznámil to šéf ŘSD Radek Mátl.

Předpokládaná hodnota zakázky na dvanáctikilometrový úsek Kaplice nádraží – Nažidla je téměř 6,2 miliardy bez DPH, zbylý téměř čtyři kilometry dlouhý úsek k hranici vyjde dle odhadů ŘSD na 1,25 miliardy korun bez DPH. Obě stavby by měly začít v letošním posledním čtvrtletí.

ŘSD předpokládá, že dálnice bude na hranicích v roce 2026. Tím bude jihočeská část dálnice hotová, neboť koncem roku 2024 se má otevřít 30 nových kilometrů mezi severním okrajem Českých Budějovic a Kaplicí nádražím. Příští rok se tak D3 bude budovat hned na 40 kilometrech.

Stav realizace a přípravy úseků D3. Foto: ŘSD

Stav realizace a přípravy úseků D3. Foto: ŘSD

K napojení na rakouskou rychlostní silnici S10 bude chybět na rakouské straně 16 kilometrů. Po opětovném zkoumání v roce 2021 dali Rakušané dokončení S10 zelenou, zřejmě k němu ale dojde až po dostavbě na české straně. Na konci roku 2015 přivedli Rakušané S10 od Unterweitersdorfu do Freistadtu, na letošek pak plánují zahájení stavby dalších sedmi kilometrů k obci Rainbach im Mühlkreis. Součástí stavby bude i kilometrový tunel Vierzehn. Hotovo má být v roce 2027.

Dálnice D3 má celkem měřit 170 kilometrů, v provozu je teď 70 kilometrů od hranic Středočeského a Jihočeského kraje k severnímu okraji Českých Budějovic.

Tagy D3 Kaplice nádraží - Nažidla Nažidla - st. hranice ŘSD
77 komentářů