Poslední krok k miliardovému obchvatu Nové Paky. ŘSD vypsalo soutěž na rychlejší cestu do Krkonoš

Silnice I/16 v Nové Pace. Foto: Janos Korom /Flickr.comSilnice I/16 v Nové Pace. Foto: Janos Korom /Flickr.com

Odhadovaná cena během pár týdnů vyskočila o více než 40 %. Stavět se má začít do konce roku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo jednu z největších zakázek na stavbu obchvatu za poslední roky. V tendru s odhadovanou cenou 1,634 miliardy korun hledá firmu, která postaví na silnici I/16 obchvat Nové Paky.

Zakázka ještě není na profilu zadavatele, její vypsání oznámil na twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Zahájení stavby počítá letos v posledním čtvrtletí. Obchvat ulehčí výrazně devítitisícovému městu od tranzitní dopravy a řidičům o několik minut zkrátí cestu do Krkonoš. Podle posledních dat ze sčítání dopravy městem projede 16 tisíc aut denně.

V trase obchvatu již běží záchranný archeologický výzkum. Ten začal poté, co v březnu ŘSD získalo pravomocné stavební povolení, ministerstvo dopravy zamítlo poslední odvolání.

Silnice I/16 je důležitou spojnicí pro cesty do Krkonoš, Nová Paka je jedním z nejvíce zatížených měst tranzitní dopravou v zemi, které stále nemá obchvat. O obchvatu se ve městě mluví třicet let, územní rozhodnutí získalo ŘSD už před třinácti lety.

Zajímavý je i vývoj ceny, zjevně i ŘSD začíná počítat se zdražováním dopravních staveb. Ještě na počátku roku uvádělo ŘSD odhadovanou cenu 1,14 miliardy (taková částka je i v informačním letáku ke stavbě), teď již počítá s částkou 1,634 miliardy korun.

Trasa obchvatu je dlouhá 8,4 km. Začíná u Kumburského Újezdu a končí u Vidochova, součástí je i téměř půl kilometru dlouhá estakáda. Na obchvat by pak měl navázat ještě další obchvat kolem obce Horka u Staré Paky.

Silnice I/16 je hojně využívána kamiony, ty způsobují v Nové Pace často problémy nejen emisemi a hlukem. Na silnici je podjezd železniční tratě, kam nesmí vozidla vyšší než 4,2 metru. Pravidelně se zde ale objevují řidiči, kteří zákaz nerespektují, několikrát tak došlo k poškození mostu.

Trasa obchvatu Nové Paky na silnici I/16. Foto: ŘSD

Trasa obchvatu Nové Paky na silnici I/16. Foto: ŘSD

 

 

Tagy I/16 obchvat Nové Paky Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
20 komentářů