ŘSD vypsalo tendr na obchvat Lotouše na dálnici D7

D7 u Panenského Týnce. Foto: Ministerstvo dopravyD7 u Panenského Týnce. Foto: Ministerstvo dopravy

K dokončení D7 ve středních Čechách zbývají celkem tři úseky.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má za sebou další krok k dostavbě středočeské části dálnice D7, když aktuálně vypsalo tendr na stavbu 3,4 kilometru dlouhého úseku od mimoúrovňové křižovatky Slaný západ ke Kutrovicím. Oznámil to šéf ŘSD Radek Mátl.

Předpokládaná hodnota zakázky je 828 milionů korun. „Na stavbu je vydáno stavební povolení v právní moci, dokončuje se majetkoprávní příprava a probíhá archeologie,“ uvedl Mátl. Stavba bude zhruba z poloviny znamenat rozšíření současné silnice I/7 na dálnici, do nové stopy bude odkloněna v podobě obchvatu obce Lotouš.

D7 Slaný západ - Kutrovice, obchvat Lotouše. Pramen: ŘSD

D7 Slaný západ – Kutrovice, obchvat Lotouše. Pramen: ŘSD

„Realizaci stavby bychom rádi zahájili v první polovině roku 2024,“ uvedl již dříve Mátl. Předpoklad zprovoznění nového jízdního pásu je v roce 2025, zcela hotovo má být o rok později.

K dokončení D7 ve středních Čechách přitom zbývají celkem tři úseky. Vedle úseku MÚK Slaný západ – Kutrovice jde o části Knovíz – MÚK Slaný západ (6,5 km) a Kutrovice – Panenský Týnec (6,8 km).

Téměř 17 kilometrů dálnice by se pak mělo motoristům otevřít v letech 2026 a 2027. V době dokončení středočeské části D7 už by měl chybět k dokončení celé dálnice jen obchvat Postoloprt (Ústecký kraj), který se má stavět v letech 2025 až 2028, a úpravy D7 na okraji Prahy, které si vyžádá výstavba velkého pražského okruhu.

Tagy D7 obchvat Lotouše ŘSD
29 komentářů