ŘSD vypsalo tendr na dálniční most přes Moravu u Napajedel

Stavba obchvatu Otrokovic. Pramen: ŘSDStavba obchvatu Otrokovic. Pramen: ŘSD

Úsek s mostem by se mohl v případě hladkého průběhu tendru začít stavět ještě letos.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výběrové řízení na stavební firmu, která zbuduje další úsek dálnice D55. Konkrétně jde o půlkilometrový úsek u Napajedel, jehož součástí bude i 150 metrů dlouhá mostní estakáda přes řeku Moravu. Předpokládaná cena stavby je téměř 700 milionů korun.

D55, most přes Moravu u Napajedel. Pramen: ŘSD

D55, most přes Moravu u Napajedel. Pramen: ŘSD

Úsek s mostem by se mohl v případě hladkého průběhu tendru začít stavět ještě letos (hotovo by pak bylo v roce 2024), stavba má pravomocné stavební povolení. Na severu naváže na nedávno dokončený dálniční obchvat Otrokovic, na jihu pak na 7,5 kilometru dlouhý úsek Napajedla – Babice. Ten by se měl stavět v letech 2024 až 2026.

Celých osm kilometrů nové dálnice v napajedelském úseku (včetně mostu přes řeku) fakticky propojí už hotový obchvat Otrokovic s právě budovanou částí Babice – Staré Město (8,5 km), jejíž stavba začala předloni v září. Hotovo by mělo být v roce 2024. Zároveň se už rok staví i úsek Staré Město – Moravský Písek (8,8 km). Hotovo má být též v roce 2024.

Celá D55 od Olomouce přes Přerov a Otrokovice k Břeclavi má měřit 101 kilometrů, hotovo je nyní 21 kilometrů. Úsek Přerov – Hulín bude mít D55 společný s dálnicí D1. Dopravní zátěž zde přitom patří k největším v tuzemsku. Stará silnice I/55 je přetížená a vede přes řadu obcí, kterým má ulevit právě dálnice. ŘSD mluví o tom, že dálnice po dokončení odvede dopravu z center 18 měst a obcí.

Tagy D55 Napajedla ŘSD
31 komentářů