ŘSD vypsalo tendr na budějovickou severní spojku, cena se zvýšila o 600 milionů

Nemanická ulice se promění v severní spojku. Přejezd bude nahrazen podjezdem. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNemanická ulice se promění v severní spojku. Přejezd bude nahrazen podjezdem. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Zahájení prací je naplánováno na druhou polovinu příštího roku, hotovo má být v roce 2027.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo tendr na stavbu severní spojky (I/20) v Českých Budějovicích. Odhadovaná hodnota stavby o délce 2,5 kilometru je 2,577 miliardy korun bez DPH. To je výrazně vyšší částka, než o jaké se dosud mluvilo. Ještě v listopadu aktualizovaném letáku ŘSD uvádí předpokládanou hodnotu 1,93 miliardy korun bez DPH.

Severní spojka má v Českých Budějovicích propojit silnice I/20 (příjezd od Plzně a Písku) se silnicí I/34 (příjezd od Třeboně) a dálnicí D3.

Pro město jde o strategický projekt. Má především „odlehčit enormní zátěži ve Strakonické ulici vedoucí městem“. Začátek stavby je u okružní křižovatky u Globusu, konec pak na křižovatce Nemanické ulice, Pražské třídy a Okružní ulice. Součástí obchvatu bude i most přes Vltavu a podjezd pod železničním koridorem. Město si od něj slibuje vyvedení části tranzitu na dálnici.

Už od podzimu 2021 mají silničáři k severní spojce územní rozhodnutí, které získali na druhý pokus po dvouletých peripetiích. O stavební povolení požádali loni v prosinci, právní moci nabylo letos v listopadu.

Zahájení prací je naplánováno na druhou polovinu příštího roku, hotovo má být v roce 2027. „Probíhá majetkoprávní příprava,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl.

Nemanická ulice se promění v severní spojku. Přejezd bude nahrazen podjezdem. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTrasa severní spojky I/20 vede přes tento statek s hospodou. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNemanická ulice se promění v severní spojku. Přejezd bude nahrazen podjezdem. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářI/20, severní spojka České Budějovice. Pramen: ŘSD

 

Tagy I/20 ŘSD Severní spojka České Budějovice
22 komentářů