ŘSD vypsalo tendr na archeologický průzkum pod křižovatkou u letiště, má většinu povolení

D7 v blízkosti pražského letiště.. Pramen: ŘSDD7 v blízkosti pražského letiště.. Pramen: ŘSD

Tendr na zhotovitele by měl být vypsán začátkem roku 2024, předpokládaná cena je téměř 800 milionů.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje v přípravě velké přestavby mimoúrovňové křižovatky u ruzyňského letiště (MÚK Aviatická). Aktuálně vypsalo tendr na archeologický průzkum a oznámilo, že má většinu potřebných stavebních povolení.

V současnosti má ŘSD čtyři pravomocná stavební povolení, potřebuje jich šest. „Předpoklad získání zbývajících stavebních povolení je do konce roku 2023,“ uvádí ŘSD. Ještě loni bylo optimističtější, když chtělo mít všechna povolení do konce prvního pololetí letošního roku. Úřady se musejí mimo jiné vypořádat s námitkami ohledně pozemků od společnosti A3/94 Property.

Předpokládaná cena archeologického průzkumu je 15 milionů, ŘSD už má vysoutěžené i dřevorubce pro kácení dřevin. Tendr na zhotovitele by měl být vypsán začátkem roku 2024, práce na zadávací dokumentaci začaly loni na jaře. Samotná stavba by měla proběhnout v letech 2024 až 2026.

Jde o první etapu plánu na přestavbu D7 na okraji Prahy, která zahrne právě mimoúrovňovou křižovatku u letiště. Dnes jde úředně o silnici I/7, po modernizaci se tento úsek změní na D7. „Jde o změnu stávající dopravně nevyhovující a nebezpečné mimoúrovňové křižovatky, která je tvořena dopravně nevyhovujícími rampami,“ píší silničáři ve svých materiálech. Náklady se nyní odhadují na 782 milionů korun.

Mimoúrovňová křižovatka Aviatická bude nově tvořena osmi rampami a dvěma kolektorovými pásy, které propojí všechny směry (centrum, Slaný, letiště Praha Ruzyně, Přední Kopanina).

Úpravy D7 u Prahy, MÚK Aviatická. Pramen: ŘSD

Úpravy D7 u Prahy, MÚK Aviatická. Pramen: ŘSD

Během druhé etapy za 1,3 miliardy korun se práce posunou blíže ku Praze. Druhá etapa spočívá ve vychýlení a částečně novém vedení trasy celé dálnice D7. Ta se promění tak, aby bylo v budoucnu připraveno její napojení na Pražský okruh. Druhá etapa by měla probíhat v letech 2026 až 2028.

Úpravy D7 u Prahy. Pramen: ŘSD

Úpravy D7 u Prahy. Pramen: ŘSD

Tagy D7 MÚK Aviatická ŘSD
20 komentářů