ŘSD vypsalo soutěž na půlmiliardovou proměnu křižovatky v Hradci Králové

Podoba křižovatky Mileta. Foto: ValbekPodoba křižovatky Mileta. Foto: Valbek

Jde o jedno z nejvytíženějších míst v Hradci Králové.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po desítkách let příprav a debat udělalo předposlední krok k zahájení velké proměny křižovatky Mileta na okruhu v Hradci Králové. Vypsalo soutěž na zhotovitele nákladné proměny. Předpokládaná hodnota zakázky je 527 milionů korun, ještě loni ŘSD uvádělo cenu 400 milionů korun. Jde o společnou zakázku s městem a krajem.

Termín pro podání nabídek je zatím stanoven na 4. srpna, hodnoticím kritériem bude z 90 procent nabídnutá cena a z deseti procent nabídnutá délka záruky. Stavba má již pravomocné povolení, začít se má příští rok a hotovo bude do roku 2025. Detailně je popsána v informačním letáku.

Stavební povolení vydal městský úřad v Hořicích, který musel případ řešit kvůli námitkám pro podjatost královéhradeckého úřadu. Křižovatka na silnici I/31 je dnes přetíženým dopravním uzlem, který potřebuje kompletní rekonstrukci. Kříží se tu hlavní silniční okruh se silnicí, po které míří do centra lidé z největšího hradeckého sídliště Moravské Předměstí. V okolí křižovatky jsou také fakultní nemocnice, kampus univerzity a zdravotnická záchranná služba.

Plán nové křižovatky Mileta v Hradci Králové. Foto: ŘSD

Obměnou neprojde jen samotná křižovatka, vzniknou také nová dopravní napojení, podchody, chodníky, zastávky MHD a další změny na veřejných prostranstvích.

Pod křižovatkou budou vybudovány podchody pro chodce a cyklisty, což přispěje ke zvýšení bezpečnosti. Další změnou je doplnění křižovatky o propojku pro vozidla odbočující vpravo, čímž dojde ke zvýšení kapacity křižovatky. Vedle toho vznikne směrem na Vysokou nad Labem další křižovatka, tzv. malá Mileta. Zde dojde k vybudování komunikace, která propojí Fakultní nemocnici Hradec Králové se Zborovskou ulicí.

Do Zborovské ulice ústí také napojení Benešovy třídy, které se z panelové cesty změní na řádnou komunikaci. Mimo jiné bude do křižovatky ústit také výjezd pro záchranářská vozidla. Malá Mileta bude řízena světelně, v její blízkosti přibydou nové chodníky i zastávky MHD.

Tagy Hradec Králové I/31 Královéhradecký kraj křižovatka Mileta Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
69 komentářů