ŘSD vypíše tendr na českobudějovickou severní spojku na podzim, propojí I/20 a D3

Součástí severní spojky bude i most přes Vltavu. Pramen: ŘSDSoučástí severní spojky bude i most přes Vltavu. Pramen: ŘSD

Pro město je spojka strategických projektem. Má především odlehčit zátěži ve Strakonické ulici vedoucí městem.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá na letošní podzim vypsání tendru na stavbu českobudějovické severní spojky (I/20). Deníku Zdopravy.cz to řekl šéf ŘSD Radek Mátl. Předpokládanou cenou jsou dvě miliardy.

„Ještě letos očekáváme vydání stavebního povolení, zahájení stavby plánujeme na druhou polovinu příštího roku,“ řekl Mátl. Podle něj bude nicméně záležet na rozpočtu Státního fondu dopravní infrastrukturu, zatím se s důležitou spojkou počítá.

Dva a půl kilometru dlouhá severní spojka, jejíž součástí bude i most přes Vltavu a podjezd pod železničním koridorem, bude plnit funkci severního obchvatu krajského města.

I/20, severní spojka České Budějovice. Pramen: ŘSD

I/20, severní spojka České Budějovice. Pramen: ŘSD

Pro město je spojka strategických projektem. Má především „odlehčit enormní zátěži ve Strakonické ulici vedoucí městem“. Začátek stavby je u okružní křižovatky u Globusu, konec pak na křižovatce Nemanické ulice, Pražské třídy a Okružní ulice.

Půjde tak fakticky o propojení silnice I/20 (příjezd od Plzně a Písku) se silnicí I/34 (příjezd od Třeboně) a dálnicí D3. Město si od toho slibuje vyvedení části tranzitu na dálnici.

Už od podzimu 2021 mají silničáři k severní spojce „v kapse“ územní rozhodnutí, které získali na druhý pokus po dvouletých peripetiích. O stavební povolení požádali loni v prosinci.

Tagy I/20 ŘSD Severní spojka České Budějovice
38 komentářů