ŘSD vybralo projektanta pro dálniční obchvat Litomyšle, stavět se má od roku 2023

Vizualizace D35 u LitomyšleVizualizace D35 u Litomyšle

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) klopýtá k cíli, kterým je výstavba dálničního obchvatu Litomyšle, jinak též desetikilometrového úseku D35 Litomyšl

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) klopýtá k cíli, kterým je výstavba dálničního obchvatu Litomyšle, jinak též desetikilometrového úseku D35 Litomyšl – Janov. Silničáři aktuálně zadali zakázku na vypracování projektu pro stavební povolení konsorciu firem Valbek a Novák & Partner.

Zakázka má hodnotu 31,5 milionu korun bez DPH, vyplývá z registru smluv. Smlouva má platit do doby, než bude získáno stavební povolení, nebo završena akvizice všech potřebných pozemků (podle toho, co bude dřív). Předpoklad je červen 2023, kdy by také měla začít stavba. Skončit má o tři roky později.

D35 Litomyšl - Janov

D35 Litomyšl – Janov.

Do té doby ale bude muset ŘSD překonat řadu administrativních překážek, zatím mu chybí i územní rozhodnutí. Proti územním rozhodnutím na dva úseky vydaným v prosinci se totiž odvolaly obce i spolky. Vadí jim trasování dálnice, obavy panují i o zdroje pitné vody. ŘSD proto plánuje úpravu dálnice, například výstavbu valů, protihlukových stěn, hustší osázení zelení a bude uvažovat o úpravě výškového profilu trasy. Žádost o vydání územního rozhodnutí na zbývající třetí úsek D35 kolem Kornic zatím posuzuje krajský úřad Pardubického kraje.

Součástí stavby má být sedm mostů a především mimoúrovňová křižovatka Janov, která bude sloužit jako hlavní příjezd do Litomyšle od Olomouce.

Tagy D35 Litomyšl - Janov dálnice obchvat Litomyšle projekt ŘSD valbek
20 komentářů