ŘSD uzavřelo smlouvu na obchvat Krupé na D6, stavba může začít

Dálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSDDálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSD

Stávající silnice I/6 podle ŘSD už dávno nevyhovuje hustému provozu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po roce a čtvrt uzavřelo tendr na stavbu dalšího úseku dálnice D6, konkrétně obchvatu obce Krupá. Novou část dálnice o délce 6,5 kilometru postaví firma Metrostav Infrastructure (MI) za 1,54 miliardy korun. K uzavření smlouvy došlo v úterý, oznámil šéf ŘSD Radek Mátl.

Dálnice D6, přeložka Krupá. Pramen: ŘSD

Dálnice D6, přeložka Krupá. Pramen: ŘSD

„Stavba bude zahájena v nejbližších týdnech do konce prvního čtvrtletí,“ uvedl Mátl. Budování obchvatu potrvá tři roky.

Plány nabraly velký skluz, stavět se mělo už zhruba rok, stavební povolení má ŘSD od loňského ledna. Za zpožděním stojí především spor o reference firmy Metrostav Infrastructure, kterou skupina Metrostav ustavila v dubnu 2020 přejmenováním dceřiné firmy MVE Štětí (zkr. malá vodní elektrárna). Převedla na ni výstavbu silnic a dálnic a začala ji vysílat do dálničních tendrů. Spor ve prospěch Metrostavu rozlouskl teprve nedávno Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jako precedens posloužil obchvat jihomoravského Čebína. Do tendru přišlo celkem sedm nabídek, MI přišla s nejnižší cenou. Předpokládaná cena byla 1,94 miliardy.

Stávající silnice I/6 podle ŘSD už dávno nevyhovuje hustému provozu, po vybudování dálnice se změní v silnici II. třídy. Součástí nového dálničního úseku bude jedna mimoúrovňová křižovatka (Krupá), most přes železniční trať a přes 800 metrů dlouhá estakáda.

Tagy D6 Metrostav Infrastructure přeložka Krupá ŘSD
43 komentářů