ŘSD uzavřelo smlouvu na obchvat Jaroměře, úřad znovu vyvlastnil pozemky

Vizualizace obchvatu Jaroměře. Foto: ŘSDVizualizace obchvatu Jaroměře. Foto: ŘSD

Nový obchvat má propojit nedávno dokončený úsek dálnice D11 se silnicí I/33 dál na Náchod, a tím výrazně ulevit Jaroměři od tranzitní dopravy.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavřelo smlouvu na stavbu obchvatu Jaroměře na I/33 se společností Metrostav Infrastructure. Smluvní cena činí 688 milionů korun, což je o pětinu méně, než byl předpoklad projektantů. Uzavření smlouvy oznámil šéf ŘSD Radek Mátl.

Nový obchvat má propojit nedávno dokončený úsek dálnice D11 se silnicí I/33 dál na Náchod, a tím výrazně ulevit Jaroměři od tranzitní dopravy. Cestu k zahájení stavby dlouhodobě komplikuje spor o pozemky na trase, které patří rodině soudce Vrchního soudu Františka Kučery.

Jak oznámil Mátl, Krajský úřad Královehradeckého kraje vydal 14. února nové (opakované) mezitímní „rozhodnutí dle liniového zákona o odnětí vlastnického práva man. Kučerových k pozemkům potřebným pro realizaci stavby“. „Proti rozhodnutí se nelze odvolat, pouze podat žaloba k soudu,“ doplnil Mátl.

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

Kučerova rodina se snažila rovněž o zrušení stavebního povolení, spor dospěl až k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten kasační stížnost rodiny nedávno zamítl, stavební povolení pro obchvat Jaroměře tak platí.

Pokud jde o pozemky, stát už jednou chtěl Kučerovi odejmout vlastnické právo podle nového liniového zákona, královéhradecký soud ale rozhodnutí zrušil. Vyvlastňovací úřad se dle mínění soudu řádně nevypořádal s námitkami vyvlastňovaných. Jde o pozemek o rozloze zhruba tisíc metrů čtverečních. Spor o něj se vede již několik let. Nyní tedy krajský úřad opakovaně rozhodl o vyvlastnění.

ŘSD počítá s tím, že se začne stavět letos, hotovo má být v roce 2024.

Tagy I/33 Jaroměř obchvat ŘSD
24 komentářů