ŘSD uzavřelo smlouvu na obchvat Bludova, stavba může začít

Oprava silnice I/44 v Bludově. Foto: ŘSDOprava silnice I/44 v Bludově. Foto: ŘSD

Stavba obchvatu Bludova na I/44 je pouze částí plánu na vytěsnění tranzitu z obce.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavřelo smlouvu se zhotoviteli obchvatu Bludova na silnici I/44 na severu Olomouckého kraje. Zhotoviteli jsou Strabag a M-Silnice, cena činí 2,323 miliardy korun. To je zhruba 80 procent ceny, kterou ŘSD předpokládalo při vypisování tendru.

„Stavba má pravomocné stavební povolení a v průběhu května bude zhotoviteli předáno staveniště a stavba bude zahájena,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl.

Nová silnice o délce 5,6 kilometru bude čtyřpruhová, její součástí bude i 21 mostů (včetně přemostění řek Moravy a Desné a železniční trati). Silnice naváže na obchvat Postřelmova, který je hotový už od roku 2004, na severu dopravu svede nový přivaděč (1,3 km) do Šumperka, skrze který vede silnice I/44 v souběhu s I/11. Právě souběh obou silnic mezi Bludovem a Šumperkem představuje podle ŘSD „nehodovou lokalitu“. I Šumperk by se měl v budoucnu dočkat obchvatu.

I/44, obchvat Bludova. Pramen: ŘSD

I/44, obchvat Bludova. Pramen: ŘSD

Stavba obchvatu Bludova na I/44 je pouze částí plánu na vytěsnění tranzitu z obce. Záměr se završí až dostavbou přeložky silnice I/11 Postřelmov – Chromeč. Tato stavba by měla začít příští rok a skončit rovněž v roce 2024. Tím Bludov definitivně přestane být křižovatkou dvou vytížených tepen.

Tagy I/44 obchvat Bludova ŘSD
18 komentářů