ŘSD uzavřelo smlouvu na archeologický průzkum pod D7 u Slaného. Stavba má začít příští rok

Stavba D7 Chlumčany, zkapacitnění (duben 2023). Pramen: ŘSDStavba D7 Chlumčany, zkapacitnění (duben 2023). Pramen: ŘSD

V době dokončení středočeské části D7 už by měl chybět k dokončení dálnice jen obchvat Postoloprt, který se má stavět v letech 2025 až 2028.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) udělalo další krok k prodloužení dálnice D7 kolem Slaného, když aktuálně uzavřelo smlouvu na archeologický průzkum. Zakázku v ceně 94,26 milionu korun bez DPH získalo sdružení firmy Samson Praha, příspěvkové organizace Archeologické centrum Olomouc a obecně prospěšné společnosti Labrys. Vyplývá to ze zveřejněné smlouvy.

Archeologové budou mít na terénní práce na sedmi kilometrech budoucí dálnice celkem devět měsíců, další dva roky pak mají na zpracování výsledků průzkumu. Úsek začíná u Knovíze a končí za mimoúrovňovou křižovatkou se silnicí I/16. ŘSD počítá se zahájením stavby příští rok.

Zhruba 6,5 kilometru nové dálnice kolem Slaného vznikne rozšířením stávajícího dvoupruhového obchvatu města. Ten bude tvořit pravou polovinu dálnice, levou polovinu nechá ŘSD nově postavit. Mimo jiné to bude znamenat stavbu několika dálničních mostů a demolici některých budov. Předpokládané náklady činí 1,3 miliardy korun.

„Předpoklad zprovoznění nového jízdního pásu je v roce 2025,“ uvádí ŘSD ve svých materiálech. Následně projde rekonstrukcí původní silnice (pravý pás), definitivně hotovo má být v roce 2026. K úseku aktuálně běží stavební řízení, které ministerstvo dopravy zahájilo koncem června.

Podobný harmonogram má i navazující 3,4 kilometru dlouhý úsek od mimoúrovňové křižovatky Slaný západ ke Kutrovicím. Stavba bude zhruba z poloviny znamenat rozšíření současné silnice I/7 na dálnici, do nové stopy bude odkloněna v podobě obchvatu obce Lotouš. ŘSD už pro ni má od loňského listopadu stavební povolení. Stavět by se mělo rovněž v letech 2024 až 2026.

Všechna stavební povolení už má ŘSD i pro poslední chybějící středočeský úsek, což je 6,8 kilometru dlouhá část D7 od Kutrovic po Panenský Týnec.

„Příprava všech úseků je koordinována tak, abychom mohli jejich stavbu zahájit přibližně ve stejném časovém období,“ uvedlo už dříve ŘSD. Téměř 17 kilometrů dálnice by se tak mělo motoristům otevřít současně, oproti dřívějším plánům zhruba s ročním zpožděním.

V době dokončení středočeské části D7 už by měl chybět k dokončení celé dálnice jen obchvat Postoloprt (Ústecký kraj), který se má stavět v letech 2025 až 2028, a úpravy D7 na okraji Prahy, které si vyžádá výstavba velkého pražského okruhu.

Tagy D7 D7 Knovíz - Slaný západ ŘSD
16 komentářů