ŘSD startuje s další velkou zakázkou, D55 Olomouc – Kokory vyjde na 2,41 miliardy korun

Silnice I/55 mezi Olomoucí a Přerovem. Foto: ŘSDSilnice I/55 mezi Olomoucí a Přerovem. Foto: ŘSD

Soud řeší kasační stížnost už přes půl roku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výběrové řízení na zhotovitele dalšího úseku D55. Pro úsek Olomouc – Kokory ale nemá zatím jisté stavební povolení.

Vypsání soutěže oznámil na Twitteru generální ředitek ŘSD Radek Mátl. Odhadovaná cena je 2,41 miliardy korun. Ještě loni byla odhadovaná cena podle informačního letáku 2,26 miliardy korun. V úseku už běží od jara přípravné práce, zakázku získala Eurovia CS. Povolení pro hlavní stavbu ale chybí. Běží současně zakázka na záchranný archeologický výzkum.

Původně ho vydalo už loni na podzim ministerstvo dopravy, Krajský soud v Ostravě ale vyhověl žalobě společnosti Agra Velký Týnec. Rozhodnutí zrušil a vrátil k dalšímu řízení. Ministerstvo dopravy a ŘSD podaly kasační stížnost, Nejvyšší správní soud ale dosud nerozhodl.

„Bohužel čekáme na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu už půl roku, přitom v liniovém zákoně je stanovena lhůta 90 dnů,“ řekl Mátl.

Zemědělský podnik proti stavbě bojuje dlouhodobě. Krajský soud v Ostravě označil za problém koordinaci výstavby souvisejících staveb pro zemědělský areál. Už dříve firma uvedla, že jí vadí budoucí trasa hlavně v tom, že by místní skot přišel o prostor pro klidnou pastvu. To by se pak údajně mohlo negativně projevit jak na životě samotných zvířat, tak na produkci živočišných výrobků, zejména mléka.

Celkem 7,6 kilometru dlouhý úsek dálnice D55 povede od křižovatky s dálnicí D35 v Olomouci až před obec Kokory. Na novou dálnici má navázat úsek Kokory – Přerov. Ten se má začít stavět v roce 2024. Dálnice výrazně urychlí spojení z Olomouce do Přerova, které dosud vede po silnici I/55.

Dálnice je navržena jako čtyřpruhová o šířce 25,5 metru. Začátek dálnice je mezi křižovatkou Holice a Velký Týnec navržen v šestipruhovém uspořádání pro průplety vozidel v obou směrech. Trasa křižuje i navrženou trasu průplavu Dunaj – Odra – Labe. Protíná i regionální biokoridor, který přechází ekoduktem. Na konci trasy vznikne odpočívka Majetín.

Trasa D55 v úseku Olomouc - Kokory. Foto: ŔSD

Trasa D55 v úseku Olomouc – Kokory. Foto: ŔSD

Tagy D55 D55 Olomouc - Kokory Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
55 komentářů