ŘSD řeší bahno ze stavby dálnice v dalším kraji. MI Roads slíbily častější čištění

Úklid silnice okolo stavby D35. Foto: Pardubický krajÚklid silnice okolo stavby D35. Foto: Pardubický kraj

Ke zlepšení má dojít do měsíce, až stavební technika začne využívat trasu dálnice.

Nezvykle teplý únor přináší komplikace s dopady stavby nových dálnic v dalších regionech. Po problémech se silně znečištěnými silnicemi v okolí staveb nových úseků dálnic D6, D7 a D3 hlásí problémy také obyvatelé obcí na Svitavsku, kde vzniká nová část dálnice D35 v úseku Janov – Opatovec.

O problémech informoval na svých stránkách Pardubický kraj. Znečištění způsobuje těžká technika ze stavby dálnice. Dálnici od loňského května staví společnost MI Roads. Problém začal řešit i Pardubický kraj. Na setkání se zástupci zhotovitele, investora a obcí se dohodl na konkrétních opatřeních.

Kromě zvýšené pozornosti, kterou budou řidiči věnovat umývání vozidel, dojde také ke změně techniky a četnosti úklidu. Za úklid silnice odpovídá zhotovitel stavby. „Problémy se týkají hlavně silnice III/03532. Na úklid firma, která dálnici staví, nasadí zametací vozidlo se sběrem zeminy a čištění bude probíhat častěji. Při stavbě takového rozsahu, jako je stavba dálnice, se i přes veškerou snahu na silnici nečistota dostane. Správa a údržba silnic Pardubického kraje se bude ve zvýšené míře věnovat monitorování stavu vozovky,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Zdeněk Vašák.

Za dva týdny se bude jednání opakovat, aby se zjistilo, jak jsou nastavená opatření účinná. Ke konci problémů by mělo dojít do čtyř týdnů: technika se přesune již na trasu budované dálnice.

Bahnitý únor trápí stavbaře. ŘSD rozdalo pokuty za špinavé značky a silnice

Problémy se týkají hlavně nově rozestavěných úseků. Ideální pro počáteční třetinu stavby je přitom mrazivé a suché počasí. Bahno a další nečistoty se šíří do okolí za pomoci stavebních strojů do doby, než je možné využívat pro přesuny hmot samotnou trasu nové dálnice. Stavbaři mají za úkol stroje i komunikace čistit, jinak jim hrozí smluvní pokuta. Letos to ale zvládají jen těžko.

Tagy D35 D35 Janov - Opatovec MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD znečištěné silnice
22 komentářů