ŘSD radí, jak žádat o náhradu škod způsobených výmoly

Oprava výmolu. Pramen: ŘSDOprava výmolu. Pramen: ŘSD

Ne všechna poškození jsou uhrazena. To platí pro případy, kdy se prokáže, že řidič nepřizpůsobil rychlost a způsob jízdy stavu a povaze vozovky.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) eviduje v zimním období zvýšené množství výmolů. „Navzdory neustálé přítomnosti pracovníků v terénu dochází k menším nehodám ve formě proražených pneumatik, zkřivených disků kol apod,“ uvedlo dnes ŘSD s tím, že majitel vozidla může organizaci požádat o náhradu škody.

Jako nejjednodušší cestu ŘSD doporučuje svůj web, kde lze pod odkazem „Organizace ŘSD ČR“ zvolit možnost „Hlášení škodní události“.

Zde přítomný formulář slouží k vyplnění potřebných informací. Součástí hlášení jsou údaje o majiteli vozidla, kontakt na řidiče, fotodokumentace místa, popis události, škoda atd. „Výhodou k vyřízení je doložení protokolu od Policie ČR,“ radí silničáři. Posledním krokem je odeslání materiálů na e-mailovou adresu posta@rsd.cz.

Ne všechna poškození jsou ale z pojistky ŘSD uhrazena. „To platí především pro případy, kdy se prokáže, že řidič nepřizpůsobil rychlost a způsob jízdy stavu a povaze vozovky tak, jak je ze zákona povinen. O tom však nerozhoduje ŘSD ČR, ale příslušná pojišťovna,“ uvádějí silničáři.

Ve všech případech však ŘSD předává nárokované škody bez výjimky pojišťovně k řešení, případně k likvidaci. „Jen připomínáme, že v případě fotografování místa incidentu dbejte zvýšené bezpečnosti s ohledem na okolní provoz,“ doplňuje ŘSD.

Tagy ŘSD výtluky
6 komentářů