ŘSD příští rok uzavře tunel na silnici z Hradce Králové do Olomouce

Tunel Hřebeč. Foto: Policie.czTunel Hřebeč. Foto: Policie.cz

Během více než šestiměsíční opravy budou jezdit auta po původní silnici přes Hřebečský zlom.

Řidiči na jedné z hlavních spojnic mezi Čechami a Moravou musí příští rok počítat s velkým omezením provozu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje na příští rok kompletní opravu Hřebečského tunelu na silnici I/35 mezi Svitavy a Moravskou Třebovou.

ŘSD už začalo se soutěží na opravu tunelu, odhadovaná cena je 93 milionů korun. „Generální oprava tunelu I/35 Hřebeč bude probíhat v příštím roce 2021 za úplné dopravní uzavírky,“ potvrdila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Objízdná trasa povede po silnici III/36826, což je bývalá silnice vedoucí přes Hřebečský zlom. Ta byla letos opravena právě kvůli chystané rekonstrukci tunelu. Úplná uzavírka je plánována od března do listopadu příštího roku.

Hřebečeský tunel byl otevřen v listopadu 1997, je dlouhý 354 metrů. V letech 2007–2009 byl částečně modernizován, došlo k doplnění bezpečnostního vybavení. K jeho modernizaci má dojít i nyní.

Vzhledem k tomu, že tunel bude nově zařazen do jiné bezpečnostní kategorie, dojde k modernizaci jeho technologické části. Bude provedena reinstalace videodetekce a kamerového systému, řídicího systému, požární ochrany a nového LED osvětlení včetně proměnného dopravního značení a světelné signalizace, odvětrání a vzduchotechniky,“ dodala Ledvinová. Současně dojde k opravě ostění tunelového tubusu a nového systému izolace proti vodě.

V rámci celé zakázky proběhnou ještě stavební a sanační práce na stabilizaci sesuvu u východní části portálu tunelu. Ty mohou ale probíhat nezávisle na stavbě bez uzavírky tunelu.

Tagy Hřebeč I/35 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top Tunel Hřebeč
74 komentářů