ŘSD přepracovalo plány na obchvat Častolovic, dlouhou estakádu ale opět odmítlo

Stavební práce v Častolovicích. Foto: FB Městyse ČastoloviceStavební práce v Častolovicích. Foto: FB Městyse Častolovice

ŘSD počítá se zahájením stavby nejdříve v roce 2026.

Z trasy silnice I/11 v Královéhradeckém kraji by měl zmizet další průjezd městem a místo něj vzniknout obchvat. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) poslalo úřadům přepracovanou dokumentaci  ke stavbě obchvatu Častolovic.

Ta reaguje na předchozí připomínky z prvních projednávání. Současně ale ŘSD neustoupilo některým požadavkům vést téměř polovinu ze 3,6 kilometru dlouhé trasy po mostní estakádě kvůli finančním nákladům. 1,7 kilometru dlouhá estakáda by byla jinak druhou nejdelší v zemi po přemostění kolem Radotína na Pražskému okruhu. Požadovali ji úředníci z odboru životního prostředí v Kostelci nad Orlicí. Obchvat prochází územím Natura 2000.

Varianta do dokumentace EIA je navržena v částečném rozsahu požadavku ze zjišťovacího řízení. Estakáda je navržena v délce zhruba 700 metrů,“ uvedlo ŘSD v informačním letáku ke stavbě. „Při zohlednění všech prostorových vlivů a faktorů je uvažovaný záměr akceptovatelný a lze jej doporučit jeho realizaci,“ uvádí se v dokumentaci.

Silnice povede na jih od městyse, je v celé délce navržena jako silnice I. třídy se šířkou 11,5 metru. V budoucnu by se měla napojit na chystaný obchvat Kostelce nad Orlicí. Oproti původní dokumentaci začne obchvat na západní části o 100 metrů dále od zastavěného území.

Trasa obchvatu Častolovic. Foto: ŘSD

Trasa obchvatu Častolovic. Foto: ŘSD

Centrem Častolovic denně projede přes 14 tisíc vozidel za den, silnice je velmi zatížena i kvůli nedalekému závodu automobilky Škoda Auto v Kvasinách. ŘSD v aktuálním letáku ke stavbě chystá se zahájením stavby nejdříve v roce 2026. Odhadované náklady jsou 620 milionů korun.

V případě silnice I/11 aktuálně běží soutěž na zhotovitele obchvatu Doubleb nad Orlicí. V řadě míst už obchvaty vznikly: například v Třebechovicích, Týništi nebo Vamberku. Kromě Častolovic na vyvedení dopravy z města čekají také například v Žamberku.

 

Tagy Častolovice I/11 Královéhradecký kraj obchvat Častolovic Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
52 komentářů