Stát vypsal tendr na obchvat Doudleb nad Orlicí, čeká cenu přes 200 milionů

Doudleby nad Orlicí. Autor: Karelj – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16758170Doudleby nad Orlicí. Autor: Karelj – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16758170

Cesta mezi východem Čech a severem Moravy by měla být do tří let o něco plynulejší.

Řidiči na vytížené silnici I/11 ve východních Čechách mohou doufat v mírné ulehčení cesty. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dovedlo přípravu tříkilometrového obchvatu Doudleb nad Orlicí k vypsání tendru. Předpokládaná cena činí 205 milionů korun bez DPH.

„Stavba má pravomocné stavební povolení a zahájení realizace se předpokládá dle výsledku výběrového řízení ještě do konce roku 2020,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Jde nicméně o termín šibeniční, neboť základní termín pro podání nabídek je 12. říjen, obvykle ale dochází k posunu. Hotovo by mělo být v roce 2023.

Doudleby nad Orlicí - obchvat. Pramen: ŘSD

Doudleby nad Orlicí – obchvat. Pramen: ŘSD

„Stávající trasa silnice I/11 prochází intravilánem obce Doudleby nad Orlicí s prudkým stoupáním a klesáním, nepřehlednými křižovatkami a mnoha vjezdy do objektů. Stavba přeložky silnice I/11 Doudleby nad Orlicí – obchvat řeší především tuto nevyhovující dopravní situaci uvnitř obce a převádí tranzitní dopravu mimo její území,“ uvádí ŘSD důvody pro stavbu obchvatu.

Na důležité spojnici východních Čech a severní Moravy je „dopravních závad“ v podobě nevyhovujícího průchodu silnice obcí více. Řešením jsou podle ŘSD obchvaty. Z těch se už mohou těšit například Třebechovice, Týniště nad Orlicí a Vamberk. Naopak u Žamberka nebo Častolovic jsou už dlouhá léta v nedohlednu.

Tagy I/11 obchvat Doudleby nad Orlicí ŘSD
11 komentářů