ŘSD požádalo o stavební povolení pro severní spojku v Českých Budějovicích

Přejezd na IV. koridoru v Českých Budějovicích bude nahrazen podjezdem, kterým povede severní spojka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřejezd na IV. koridoru v Českých Budějovicích bude nahrazen podjezdem, kterým povede severní spojka. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Ředitelství silnic a dálnic předpokládá, že stavba severního obchvatu Českých Budějovic začne v roce 2024.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) udělalo další krok v přípravě severní spojky, která v Českých Budějovicích propojí hlavní tah od Plzně a Písku (I/20) s dálnicí D3. Silničáři před Vánoci požádali o stavební povolení.

„Na akci probíhá majetkoprávní příprava a zpracovává se zadávací dokumentace. Zahájení realizace stavby předpokládáme v roce 2024,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Hotovo by mělo být v roce 2027. Už od loňského podzimu mají silničáři „v kapse“ územní rozhodnutí, které získali na druhý pokus po dvouletých peripetiích.

Budoucí severní spojka, České Budějovice. Pramen: ŘSD

Budoucí severní spojka, České Budějovice. Pramen: ŘSD

Dva a půl kilometru dlouhá severní spojka, jejíž součástí bude i most přes Vltavu a podjezd pod železničním koridorem, bude plnit funkci severního obchvatu krajského města. Odhadované náklady činí 1,9 miliardy bez DPH. Majetkoprávní příprava ale nebude snadná, neboť stavba protne i obydlenou oblast ve čtvrti Kněžské Dvory a bude třeba bourat domy.

Severní spojka je pro město strategických projektem. Má především „odlehčit enormní zátěži ve Strakonické ulici vedoucí městem“. Začátek stavby je u okružní křižovatky u Globusu, konec pak na křižovatce Nemanické ulice, Pražské třídy a Okružní ulice.

Tagy České Budějovice I/20 ŘSD Severní spojka České Budějovice
40 komentářů