ŘSD poprvé otevře část dálnice D48 u Frýdku-Místku veřejnosti, první úsek zprovozní 30. června

Stavba obchvatu Frýdku-Místku. Foto: ŘSDStavba obchvatu Frýdku-Místku. Foto: ŘSD

První etapa by měla být kompletně průjezdná do konce prázdnin.

Otevření první části dálničního obchvatu Frýdku-Místku se blíží. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oznámilo, že do 30. června otevře první část obchvatu, do konce roku pak alespoň v polovičním profilu celý úsek.

V podcastu na stránkách ŘSD to oznámil generální ředitel Radek Mátl. Otevření bude předcházet den otevřených dveří tuto sobotu, kdy bude mít veřejnost legální možnost si dálnici projít či projet na kole nebo bruslích.

„Můžeme ukázat absurdnost, že dálnice je hotová a přesto se po ní nedá jezdit,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Naráží tak na skutečnost, že stavbu a otevření na několik měsíců zablokovalo zrušení stavebního povolení.

Ministerstvo dopravy už minulý týden definitivně zamítlo rozklad proti stavebnímu povolení na část 2. etapy. ŘSD nyní čeká s obnovením prací jen na termín 14. června, kdy rozhodnutí oficiálně nabude právní moci. Druhá etapa se ještě staví, podle Mátla je reálné dokončení částečného zprovoznění v polovičním profilu do konce letošního roku. U první etapy nemůže ještě ŘSD na konci června otevřít napojení ve směru od Olomouce. Mátl ale uvedl, že doufá ve zprovoznění celé 1. etapy do konce prázdnin. U části 1. etapy řeší ŘSD podobný problém se zrušeným stavebním povolením. Jde ale o část, která je již prakticky kompletně hotova.

Obchvat v podobě dálnice D48 se staví ve dvou etapách, které dělí řeka Ostravice. Celkové délka je přes deset kilometrů. Kromě zneplatněných stavebních povolení stavbu zdržel i sesuv.

Obchvat Frýdku-Místku. Pramen: ŘSD

Obchvat Frýdku-Místku. Pramen: ŘSD

ŘSD zahájilo výstavbu první (západní) části obchvatu o délce šest kilometrů v květnu 2018, druhá čtyřkilometrová část mezi silnicí I/56 a dálnicí D48 směrem na Český Těšín se začala stavět v září 2019. Obchvat má vyvést tranzitní dopravu z hustě zastavěné oblasti, kterou denně projede až 40 tisíc aut.

Tagy D48 Frýdek-Místek Obchvat Frýdku - Místku Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
56 komentářů