ŘSD pokročilo s přípravou dalších dvou částí D6, vybralo projektanty pro zadávací dokumentaci

Vizualizace dálnice D6 v úseku Knínice - Bošov. Foto: ŘSDVizualizace dálnice D6 v úseku Knínice - Bošov. Foto: ŘSD

ŘSD počítá se zahájením stavby na konci příštího roku.

Další dva úseky dálnice D6 se blíží do fáze, kdy bude Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypisovat soutěž na zhotovitele. Uzavřelo smlouvy na zpracovatele zadávací dokumentace stavby pro úseky Knínice – Bošov a Žalmanov – Knínice o celkové délce necelých patnácti kilometrů. V obou případech plánuje ŘSD zahájení stavby příští rok.

Zakázku na zpracování zadávací dokumentace získaly v obou případech firmy, které už pracovaly na předchozích stupních projektové dokumentace. Pro úsek Žalmanov – Knínice jde o sdružení vedené Sudop Group s cenou 23,6 milionu korun bez DPH, pro úsek Knínice – Bošov o Pragoprojekt s cenou 32 milionů korun bez DPH.

U obou staveb ŘSD v informačních letácích uvádí, že ještě letos by mohla proběhnout soutěž na zhotovitele. Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla je ale zpracování dokumentace velmi časově náročné, a tak k vypsání dojde nejspíše až na počátku příštího roku. Stavba by měla začít do konce příštího roku. V případě 7,9 kilometru dlouhého úseku Knínice – Bošov je odhadovaná cena 2,9 miliardy korun. Stavba ještě nemá stavební povolení, probíhá inženýrská činnost a majetkoprávní vypořádání. Zatím je vykoupeno zhruba 30 % listů vlastnictví, běží předběžný archeologický průzkum. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

Úsek Žalmanov – Knínice má odhadovanou cenu 1,75 miliardy korun. Jde o 7 kilometrů dlouhou novostavbu. Po dohodě s ministerstvem dopravy chystá ŘSD žádost o takzvané společné povolení. Stavba  je popsána v informačním letáku.

K dostavbě D6 mezi Prahou a Karlovými Vary chybí pět úseků o celkové délce 45 kilometrů, kde se dosud nekoplo. Všechny chce ŘSD rozestavět během následujících dvou let. Hotovo by pak mělo být v roce 2027, nejpozději v roce 2028. Oba dva úseky jsou jediné na D6, které se mají začít stavět příští rok. Detailní přehled o stavu příprav D6 je zde.

D6, úsek Žalmanov - Knínice. Foto: ŘSDD6, úsek Knínice - Bošov. Foto: ŘSD
Tagy D6 D6 Knínice - Bošov D6 Žalmanov - Knínice Pragoprojekt Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Sudop Group
13 komentářů