ŘSD po třech letech zrušilo osmimiliardový tendr na poslední úsek D1 u Přerova

Stavba D1 Přerov - Lipník. Pramen: ŘSDStavba D1 Přerov - Lipník. Pramen: ŘSD

Průtahy v přípravě posledního úseku, který chybí k dokončení celé dálnice D1, vyústily tento týden ke zrušení tři roky trvajícího

Průtahy v přípravě posledního úseku, který chybí k dokončení celé dálnice D1, vyústily tento týden ke zrušení tři roky trvajícího tendru na zhotovitele. Konkrétně jde o desetikilometrový úsek Říkovice – Přerov, který měl podle odhadů vyjít na osm miliard korun.

Ředitelství silnic a dálnic se stále nedaří dotáhnout přípravu do konce, a to především kvůli aktivitám ekologického spolku Děti Země. Naposledy Děti Země požádaly o přerušení územního řízení pro údajné nedoložení závazného stanoviska na ochranu krajinného rázu a okraje lesa.

ŘSD tendr zrušilo především proto, že během posledních let se mohly k potřebné kvalifikaci dopracovat i další firmy, které ji původně nesplňovaly. „Nezrušením předmětného zadávacího řízení by došlo k prokazatelné nepřípustné diskriminaci subjektů, které jsou aktuálně schopny požadovanou kvalifikaci splnit,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Budoucí D1 Říkovice - Přerov. Pramen: ŘSD

Budoucí D1 Říkovice – Přerov. Pramen: ŘSD

Nový tendr chce stát vypsat na jaře, zhotovitele by pak rád měl pod smlouvou do konce příštího roku. Zahájení stavby se zatím odsunulo na rok 2021, hotovo má být o tři roky později. Tím bude po téměř 60 letech od prvního kopnutí dálnice D1 hotova (nepočítaje v to první etapu budování ve 40. letech).

D1 se staví od roku 1967. Původní federální plány počítaly s protažením přes Slovensko na hranice s Ukrajinou. Po rozpadu federace se ustálila varianta směru na Ostravu a dále na česko-polské hranice. Po dokončení bude dálnice měřit 376 kilometrů, z toho je dnes hotovo 352 kilometrů.

Staví se čtrnáctikilometrový úsek z Přerova do Lipníka, který by se měl řidičům otevřít ještě před koncem roku. Pak už bude zbývat jen zmíněná desítka kilometrů od jihu k Přerovu. Hotovo přitom už mělo být před několika lety.

 

Tagy D1 dálnice Děti Země Říkovice - Přerov ŘSD
49 komentářů